Reforma školstva na hrvatski način

Neće svi prvašići dobiti tablete: Ministrica je procijenila da im tableti ne trebaju. Eksperiment ide dalje

Ljerka Bratonja Martinović

foto: arhiva Novi list

foto: arhiva Novi list

Svi će učenici osnovnih škola od jeseni imati besplatne udžbenike, u petom razredu i besplatne tablete, a u srednjoj školi tablete će država financirati samo za učenike slabijeg imovnog stanja, njih oko 1.500 po generaciji.Od jeseni će svi prvašići u Hrvatskoj raditi po modelu četiri do pet tableta po razredu, a učenici petih razreda dobit će tablet koji će vraćati u školu na kraju školske godine, potvrdila je jutros ministrica Blaženka Divjak.


Da tablet ne treba svakom prvašiću u MZO-u su zaključili na temelju iskustava u eksperimentalnom programu, gdje se u prvom razredu više radilo rukom nego na tabletima, a procijenjeno je da je u toj dobi važniji razvoj grafomotorike djeteta.


Ipak, u 74 škole koje od jeseni nastavljaju s eksperimentalnim programom u drugom i šestom razredu te drugom razredu srednje škole djeca će i dalje imati tablete koje su zadužili.
Svi će učenici osnovnih škola od jeseni imati besplatne udžbenike, u petom razredu i besplatne tablete, a u srednjoj školi tablete će država financirati samo za učenike slabijeg imovnog stanja, njih oko 1.500 po generaciji.


Od jeseni, obrazovna reforma ulazi u sve škole, u prve, pete i sedme razrede osnovne škole te u prve razrede srednje škole, dok učenici koji su sudjelovali u eksperimentalnom programu nastavljaju na isti način raditi i dalje.