Vremenska prognoza

Nastavlja se bablje ljeto u listopadu, evo do kada bi moglo potrajati

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

S prolaznim naoblačenjem u nedjelju ponegdje može pasti i poneka kap kiše, a sa sjevernim vjetrom stići će i svježiji zrak



Prvi tjedan listopada nastavlja se stabilnim vremenom, uz barem djelomice sunčano i ugodno toplo vrijeme. Povremeno će biti i više oblaka, onih niskih osobito tijekom noći i jutra, ali i češće magle, moguće i gušće, i to ne samo u unutrašnjosti, nego u četvrtak i subotu i na dijelu Jadrana. Zamjetniji sjeveroistočnjak u većini unutrašnjosti zapuhat će tek u nedjelju, a na Jadranu će prolazne bure biti već u petak. U nedjelju se ponegdje u kopnenom području povećava vjerojatnost za poneku kap kiše, koja je još vjerojatnija od utorka, posebice na Jadranu, gdje će zapuhati jugo, sažeta je tjedna prognoza meteorologinje Tomislave Hojsak za HRT.


Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz mirno jutro bez vjetra mjestimice će biti kratkotrajne magle, osobito uz Savu. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, a najviša dnevna oko 22 °C. Pretežno sunčano i danju ugodno toplo vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro lokalno magla, a popodne mjestimice umjerena naoblaka. Nakon manje svježeg jutra nego u srijedu, temperatura će popodne porasti na 22 do 24 °C.


Magla će biti razmjerno česta jutarnja pojava u kotlinama gorske Hrvatske i unutrašnjosti Istre, no mogla bi se pojaviti i ponegdje na obali sjevernog Jadrana. Kad se raziđe, posvuda će prevladavati sunčano. Vjetar većinom slab, popodne na moru umjeren sjeverozapadni, a potkraj dana pod Velebitom će zapuhati bura. Dnevna temperatura između 21 i 24 °C, u gorju ponegdje malo niža.




U Dalmaciji ujutro uglavnom sunčano. Mjestimice duž obale burin, a gdje izostane, mogla bi nastati magla. Popodne umjerena naoblaka te će zapuhati umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Dnevna temperatura od 23 do 25 °C. Četvrtak će i na jugu Hrvatske biti pretežno sunčan, povremenno s uglavnom visokom naoblakom. Ujutro će puhati burin, a popodne umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i zapadni. Danju ugodno toplo uz 23 do 25 °C.”.


Bablje ljeto nastavlja se i idućih dana, no ponegdje će biti više oblaka i magle. Ona bi se u nekim nizinama unutrašnjosti mogla dulje zadržati i usporiti porast dnevne temperature. S prolaznim naoblačenjem u nedjelju ponegdje može pasti i poneka kap kiše, a sa sjevernim vjetrom stići će i svježiji zrak. Na Jadranu do kraja tjedna barem djelomice sunčano, u petak uz umjeren sjeverozapadni vjetar i buru. Pod Velebitom će ponovno zapuhati i jačati u nedjelju te donijeti manje osvježenje na sjeverni dio. A u subotu tiho i gotovo bez vjetra, pa će rasti vjerojatnost jutarnje magle.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.