Vremenska prognoza

Nakon suhog vikenda, u ponedjeljak bi moglo pasti i malo snijega. Vakula objavio dugoročnu prognozu za zimu

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Tijekom vikenda još će prevladavati suho i stabilno, uz maglu i oblake, većinom i sunčana razdoblja“Dok jednom ne svane, drugom ne smrkne.”, poznata je izreka koja nije uvijek povezana s meteorologijom, ali se djelomično može primijeniti za vrijeme u četvrtak jer se sunce nakon četiri dana pojavilo i u nekim nizinama sjeverne Hrvatske, dok je na većem dijelu Jadrana bilo mnogo oblaka, ponegdje i malo kiše. Prve nakon 15 suhih dana. Malo kiše mjestimice će još pasti u noći i prvom dijelu petka, a početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost obilnije kiše diljem Hrvatske. Štoviše, potkraj ponedjeljka u gorju može pasti i malo snijega, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula i dodaje da će prije te kratkotrajne promjene prevladavati suho i sunčano vrijeme.


U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ponovno magla i niski oblaci iz kojih je rijetko moguća rosulja, a sredinom dana u većini mjesta i sunčana razdoblja. Uz tiho ili slab vjetar najniža jutarnja temperatura bit će između 2 i 4 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C. I u većini središnje Hrvatske jutro će biti svježije nego u četvrtak, a danju toplije, uz poneki sunčani sat. No, u noći i ujutro ponovno česta magla i oblaci. Magle i oblaka bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom na otocima, gdje je i najmanja vjerojatnost sunčanih razdoblja. Temperatura zraka ujutro od 1 do 5 °C, uz more 7 do 12 °C, a uz barem malo sunca poslijepodne između 14 i 16 °C, u gorju oko 12 °C.


Većinom toplije nego u četvrtak, uz više sunčana vremena, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će također biti magle i niskih oblaka, a mogućnost za malo kiše postoji uglavnom na otocima. Problema s vjetrovitim vremenom i valovitim morem neće biti ni na jugu Hrvatske, ali bi nekima mogla smetati smanjena vidljivost zbog oblaka, uglavnom na otocima i mjestimična kiša u prvom dijelu petka. No, poslijepodne će prevladavati sunčano, te i dalje za studeni mnogima ugodno toplo.
Znatnije promjene temperature neće biti ni sljedećih dana, ali će se mijenjati količina oblaka i vjerojatnost kiše, koja u nedjelju postoji uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak je znatno veća posvuda. Ponegdje su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Promjenu vremena najavit će južina u nedjelju, a već u ponedjeljak na sjevernom će Jadranu zapuhati bura. I diljem unutrašnjosti u ponedjeljak velika je vjerojatnost kiše, te sve češćeg sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, uz koji će dolaziti hladniji zrak pa će do večeri u gorju, uglavnom višem, biti moguć i snijeg. No, tijekom vikenda još će prevladavati suho i stabilno, uz maglu i oblake, većinom i sunčana razdoblja, piše HRT.


Vakula je, inače, ovih dana objavio i prognozu vremena za predstojeću zimu, uz ogradu kako se, naravno, više radi o narodnim vjerovanjima nego stvarnoj prognozi.


“Ako je Martin oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen.”, “Ako je sv. Martin suh, bo po zimi rasel kruh.”, neke su od narodnih poslovica koje je citirao.


“Što god “prognozirale” pučke izreke povezane sa svetim Martinom, ponekad čak i kontradiktorne, najnovije dugoročne prognoze prilično su “uvjerene” da će srednja sezonska temperatura zraka za razdoblje prosinac – veljača biti barem malo viša od prosječne. Stoga je s pravom Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a u utorak navečer na kraju emisije “Vrijeme” zaključio: “velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina – razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih.”, dodao je Vakula.