Lucy Jones

Najpoznatija svjetska seizmologinja nema baš dobre vijesti za Hrvatsku: ‘Ovo će trajati još dosta dugo’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Znači, imat ćemo 10 potresa veličine 4, ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5, nakon svakog veličine 6 i mora biti blizuNajpoznatija američka seizmologinja i profesorica na Sveučilištu CalTech Lucy Jones sinoć je za RTL Direkt otkrila svoja zapažanja oko potresa u Petrinji i objasnila kolika je vjerojatnost da nam slijedi još potresa magnitude 4, 5 ili 6. Odgovor i nije baš utješan.


“Nitko ne može predvidjeti zasebni događaj. Problem je što se magnituda određuje za vrijeme potresa tako da ne postoje informacije u tlu o tome koliko će biti snažan prije nego se dogodi. Potresi se događaju svaki dan i veliki ne započnu drugačije nego mali. Znati hoće li biti danas ili ove godine je kao da znate primjerice kad savijate štap točno u kojoj će mikrosekundi puknuti. Previše je slučajnosti u tome svemu”, kaže Jones.


Kaže kako jedan aspekt ipak nije slučajan.
“To su naknadni potresi. Oko 5% do 10% naknadnih potresa su snažniji od prvog potresa, odnosno, u 5% slučajeva naknadni potres je snažniji od prvog potresa, to ste vi imali. Tako da sad znamo da će se vama događati potresi i možete ih očekivati još dosta dugo”, dodala je.


Navodi kako svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa je vrlo strm.


“Znači, imat ćemo 10 potresa veličine 4, ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5, nakon svakog veličine 6 i mora biti blizu. Ono što određuje magnitudu je duljina rasjeda koji se pomiče. Ako se pomiče jedan metar imate potres snage 1 ili 2, ali ako se pomiče rasjed duljine 10 kilometara imate potres magnitude 6”, tumači Jones za RTL.


Poslala je i poruku svima koji u Hrvatskoj strahuju od novih udara.


“Mislim da, potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što su stvarna prijetnja za vaš život. Jako nas je strah da ćemo umrijeti u potresu, ali to se događa jako jako rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi će vjerojatno biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine su se već srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići na bolje tako da vaš automobil je vjerojatno opasniji od potresa”, zaključila je američka seizmologinja.