Snažni udari vjetra

NAJGORE NEVRIJEME U ZADNJIH 45 GODINA Razbijen sat na crkvi Sv. Marka, srušen limeni krov zgrade na Donjim Sveticama

Hina

Foto Luka STANZL / PIXSELL

Foto Luka STANZL / PIXSELL

Zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te Hrvatske šume mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i MaksimiraJak, na mahove i orkanski vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju.


Vjetar je razbio sat na crkvi Sv. Marka. Srušen je i veliki limeni krov sa zgrade na Donjim Sveticama, javlja televizija N1.


Foto PIXSELL


Foto PIXSELL

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7,15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.


»Do 7,15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra«, stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvorene bez potrebe. 


Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor KovačevićOpasno na grobljima, u šumama i parkovima


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.


Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su kako će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti.


»Ova mjera donesena je zbog sigurnosti građana i posjetitelja groblja, te ujedno molimo građane da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Ispraćaji na krematoriju odvijaju se neometano«, stoji u priopćenju.


Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELL


Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELLZagrebački holding otvorio je besplatnu telefonsku liniju za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama, koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, javlja N1. 


Svi problemi mogu se dojaviti na 0800 818 919.


Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova.


Priopćili su da je zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te da mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira.


Napominju i da građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar, a dodali su i da će sanaciju započeti čim to okolnosti budu dopuštale.


Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELL


Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELLTramvajski promet je redovit. ​Autobusna linija 140 privremeno ne prometuje zbog uklanjanja stabala s prometnica. Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje. ​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom, javlja N1.


Upozorenje DHMZ-a: Najjači udari vjetra od 65 do 120 km/h


Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.


Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.


Građane upozoravaju da budu spremni »na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom«.


Dežurnima u JVP Zagreb su zatrpani dojavama građana, međutim mnogi od poziva nisu za vatrogasce, javlja N1. 


“Ljudi su u panici, ne znaju kome bi se obratili. Sve su gradske službe zatrpane dojavama pa zovu nas. Upućujemo ih na hitni broj Holdinga ili, u slučaju da im je oštećen krov i da trebaju popravak, na Gradsko stambeno-komunalno, koji imaju majstore za popravke, kazao je dežurni u JVP Zagreb za N1.