KRUNOSLAV CAPAK

Nacionalni stožer usvojio strogi protokol za turiste na Jadranu. Mali je korak od ljetovanja do samoizolacije

P. N.

foto Reuters

foto Reuters

"Ako bude pozitivan i ako je iz države Europske unije, HZZO ispostavlja račun njegovoj zemlji. Ako je pak državljanin treće zemlje i nema putno osiguranje moguće je da će sam platiti troškove", rekao je Capak

ZAGREB – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je otkrio kakav će biti protokol za turiste koji u sve većem broju dolaze na Jadran.
U Hrvatskoj se trenutno odmara 92.000 turista ili oko 20.000 više nego prije početka ovog produljenog vikenda, a većina ih je ili 66.5 tisuće strani, podaci su iz eVisitora, koji potvrđuju rast turističkog prometa nakon otvaranja granica i popuštanja mjera.


Sami snose troškove


“Ako bude pozitivan i ako je iz države Europske unije, HZZO ispostavlja račun njegovoj zemlji. Ako je pak državljanin treće zemlje i nema putno osiguranje moguće je da će sam platiti troškove”, rekao je Capak.


Na pitanje što ako se ispostavi da je jedna osoba pozitivna od njih nekoliko u apartmanu Capak je pojasnio strogu proceduru koja će se u tim situacijama provoditi.
“Ako obitelj dođe u apartman i jedan član je pozitivan, ostali članovi obitelji ostaju u samoizolaciji u tom apartmanu ili u jedinici koju lokalni Stožer odredi”, kazao je Capak.


Rekao je i kako žele povećanje turističkih ambulanti. Oko sportskih mjera rekao je da “ćemo se načekati još do punog stadiona jer je virus još uvijek tu”.


Što se tiče neradnih praznika i blagdana te što će biti do idućeg, šef HZJZ-a rekao je da će razmotriti epidemiološku situaciju do 22. lipnja te je vrlo izgledno da će revidirati odluku.