Sporne poruke

Nacional objavio poruke o navodnom HDZ-ovom pokušaju kadroviranja u Hrvatskim šumama, oglasili se Milić i Kabok

Hina

Marko Milić, Zoltan Kabok, Krunoslav Jakupčić / Foto: Novi list, Pixsell

Marko Milić, Zoltan Kabok, Krunoslav Jakupčić / Foto: Novi list, Pixsell

Nacional tvrdi da je Jakupčić činio usluge i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću i glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću.Tjednik Nacional objavio je u utorak poruke koje terete glasnogovornika Vlade Marka Milića i HDZ-a Zoltana Kaboka da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića, no oba su glasnogovornika demantirala optužbe.


Nacional je u novom broju objavio prepisku između glasnogovornika Vlade i prvog čovjeka Hrvatskih šuma. Iz nje proizlazi da je Milić tražio Jakupčića da zaposli određenu osobu u tvrtki kojoj je na čelu.


Milić je, navodi tjednik, 30.rujna 2019. poslao Jakupčiću poruku sadržaja „Niko Dujmović”.
„Radit će do godinu dana na određeno, takva je praksu u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno”, odgovorio mu je Jakupčić.


Ovo je jedna od više desetaka poruka iz Jakupčićeva mobitela, koje otkrivaju „kancerogeno rašireni sustav trgovine utjecajem i uhljebljivanja u administraciji Andreja Plenkovića”, piše Nacional.


Vladin glasnogovornik ranije je za Hinu demantirao optužbe iznesene na njegov račun.


„Radi se o još jednom u nizu netočnih i zavaravajućih članaka. Vezano za zapošljavanje Nike Dujmovića, prepiska između mene i Jakupčića datira od 30. rujna 2019. godine, a Niko Dujmović je zaposlen u Hrvatskim šumama, sukladno propisanom postupku i temeljem javnog natječaja iz srpnja 2018.”, rekao je.


“Što se tiče mog slučaja, u vezi sa statusom Nike Dujmovića, poznajem li ga? Da, jako dobro. Jesam li ga zaposlio u Hrvatskim šumama? Nisam”, kazao je Milić u utorak popodne, prenosi N1.


“Dujmović je dobio ugovor na neodređeno dvije godine nakon prepiske, a do zaposlenja je došlo više od godinu dana prije navedene prepiske. Dakle, svakom dobronamjernom je jasno da moja jedna poruka Jakupčiću nije utjecala na njegovo zaposlenje ni promaknuće”, dodao je Milić.


“Ja sam vjerojatno poslao poruku da pitam kako je, bez namjere da utječem na njegov radni status u Hrvatskim šumama”, navodi dalje glasnogovrnik Vlade.


“Što se tiče tvrtke Biomasa, morao sam guglati da vidim o kojoj je tvrtki riječ Ne znam ništa o njima. U funckioniranju Vlade, susrećete se bilo na terenu, ili ako smo zaprimili neki prigovor, logično je da predstavnici Vlade postupe na način da proslijede predmet nadležnem resoru i to radimo svakodnevno, i tu ne vidim nikakvo svoje odstupanje od zakona i nikakvo pogodavnje”, rekao je dalje Milić.


Glasnogovornik Vlade je naglasio da toj firmi nije pogodovao. Dodao je da mu ovi napisi nisu ništa novo. “Bavimo se demantiranjem onog što nije istina.”


“Što se mene tiče, nema ništa sporno i nikakvog pogodovanja”, zaključio je.


Nacional tvrdi da je Jakupčić činio usluge i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću i glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću.


Kabok demantira da je autor poruke 


Katičić je tako Jakupčiću proslijedio poruku glasnogovornika vladajuće stranke Zoltana Kaboka.


„Poštovani gospodine Katičiću, nadam se da ste uživali jučer na domjenku, evo samo da se nadovežem na ono što sam spominjao jučer, vezano uz Hrvatske šume i mog mladog prijatelja. Radi se o Josipu Juriću, odnedavno diplomiranom magistru inženjeru šumarstva, a svakako bi htio radno mjesto naći u struci u Hrvatskoj. Svaka pomoć bi dobro došla. Šaljem njegov CV u posljetku. Hvala puno i lp. Zoltan”


Kabok je za Hinu odgovorio da nije autor poruke koju je Nacional objavio niti je bio na domjenku koji se u njoj spominje.


„Niti poznajem Josipa Jurića, a niti sam ikad Krunoslav Katičića oslovio s ‘poštovani gospodine’ s obzirom na to da smo na ‘ti’”, kazao je.


Nacional također piše da je bivši šef Uprave Hrvatskih šuma tražio od Milića dopuštenje kada je na svoju ruku htio zaposliti ljude.


„Marko, molba. Molim te, pitaj Šefa za zapošljavanje u H. Šumama – Branka Filipetija (pripravnik lovstva). On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav”, napisao je Jakupčić 5. rujna 2018.


„Apsolutno je nejasno zašto bi se predsjednik Uprave Hrvatskih šuma s premijerom trebao savjetovati oko zapošljavanja na tako niskoj razini tvrtke koju vodi. Ali to, s druge strane, može pokazati do koje se premijer Plenković upliće u kadroviranje u državnim tvrtkama”, stoji u članku Nacionala.


Jakupčiću je oduzet mobitel u svibnju 2020.godine kada je uhićen u kontekstu afere Vjetroelektrane zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti te trgovinu utjecajem.