Brrr, hladno je...

Na vrhuncu smo ledenog vala, živa će se spuštati i do minus 13. Objavljena je prognoza do kraja siječnja

P. N.

Foto M. Gracin / D. Kovačević

Foto M. Gracin / D. Kovačević

Vakula navodi kako će se, uz  južinu,  od srijede smanjiti pa i prestati opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravljeU najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime.


“Jutarnja temperatura zraka na kopnu je između -10 i -5 °C, u gorju i niža, dnevna svega oko 0 °C, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Povremeni sjeverac i bura pojačavaju dojam hladnoće. Bez znatnije promjene – uglavnom u nedjelju uz mjestimične oborine – bit će do utorka, kada slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i jugom, te češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija nego na kopnu.”, piše HRT.


Zoran Vakula iznio je i prognozu do kraja siječnja. Navodi kako će se, uz  južinu,  od srijede smanjiti pa i prestati opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. Štoviše, bit će iznadprosječno toplo barem do kraja sljedećega tjedna. Prognoze za posljednji siječanjski tjedan nisu tako pouzdane, ali sve je veća vjerojatnost da će srednja tjedna temperatura zraka biti barem oko prosječne za kraj siječnja, posebice zbog izostanka znatnijih noćnih i jutarnjih „minusa“.
U gorju za vikend povremeno slab snijeg, dok će na sjevernom Jadranu biti često i pretežno vedro te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, zbog koje će more biti valovito. Jutarnja temperatura u gorju od -11 do -8 °C, u unutrašnjosti Istre oko -6 °C, a uz more od -1 do 4 °C. Poslijepodne od 4 do 8 °C, u gorju oko -2 °C. Hladno, vjetrovito i valovito bit će u Dalmaciji, uz umjerenu i jaku buru te valovito, prema otvorenom moguće i jače valovito more. Jutarnji “minusi” bit će izraženiji u unutrašnjosti, gdje će najviša temperatura biti između 0 i 3 °C, duž obale od 5 do 8 °C. I na najsunčanijem krajnjem jugu Hrvatske bit će podjednako razmjerno hladno, uz dnevnu temperaturu oko 7 °C, te uz olujne udare bure.”


Idućih dana na kopnu još hladnije, osobito u gorju, gdje će se ujutro temperatura spuštati i do -13 °C, danju većinom oko 0 °C. Često će biti djelomice sunčano, a s više oblaka povremeno može pasti i još malo snijega, uglavnom u gorju, i to osobito u nedjelju. U utorak će zapuhati jugozapadni vjetar koji najavljuje zatopljenje sredinom tjedna. Na Jadranu u nedjelju promjenjivo, uz mjestimičnu susnježicu, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša i umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak sunčanije i stabilnije te i dalje razmjerno hladno, ponegdje dodatno ujutro uz umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, a vjetar će u utorak okrenuti na umjeren jugozapadni, s kojim će malo zatopliti.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. – geophys. iz DHMZ-a.