Uoči novog natječaja

Na Vrhovnom sudu sada pokušavaju naći kandidata u svojim redovima. U igri su četiri imena

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Nije tajna da na Vrhovnom sudu zaziru od mogućnosti da im na čelo suda dođe osoba koja nije iz sudačkih redova, premda se radilo i o uglednoj sveučilišnoj profesorici prava poput Zlate ĐurđevićSuci Vrhovnog suda traže kandidata u svojim redovima, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći mogućnost da se na novi javni poziv javi jedan od četvero sudaca najvišeg suda s titulom doktora znanosti.


Nakon što je Đuro Sessa objavio da se neće javljati na ponovljeni poziv DSV-a za predsjednika Vrhovnog suda jer mu je jasno da ga Milanović neće predložiti, suci Vrhovnog suda su, kako neslužbeno doznaje dnevnik, otpočeli međusobne neformalne razgovore o tome tko bi se od njih mogao javiti na ponovljeni javni poziv.


Nije tajna da na Vrhovnom sudu zaziru od mogućnosti da im na čelo suda dođe osoba koja nije iz sudačkih redova, premda se radilo i o uglednoj sveučilišnoj profesorici prava poput Zlate Đurđević.
Izvori Jutarnjeg lista na Vrhovnom sudu kažu da razgovaraju o mogućnosti da se na javni poziv javi netko od vrhovnih sudaca koji imaju i titulu doktora znanosti, a takvih je na sudu trenutačno četvero – dvojica iz građanskog i dvojica iz kaznenog odjela.


Sudac Ante Perkušić je sveučilišni profesor građanskog i procesnog prava na Pravnom fakultetu u Splitu. Sudac Jadranko Jug, koji je do 2008. bio jedan od zamjenika glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, docent je na riječkom Pravnom fakultetu.


Treći s doktoratom je sudac kaznenog odjela Zdenko Konjić koji drži vježbe na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a četvrti je aktualni Sessin zamjenik Marin Mrčela koji je izvanredni profesor na osječkom Pravnom fakultetu, donosi Jutarnji list.