Incident u Zagrebu

Na Jarunu pala vojna letjelica, čija je? Banožić: Zna se otkud je došla

Portal Novilist.hr, Tihana Tomičić

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

"Unutar zračnog prostora Rumunjske zadržao se svega tri minute, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad Mađarske", kazao je BanožićPodručje Jaruna jutros je gotovo u potpunosti blokirano, a policija više nikog ne pušta blizu mjestu na kojem se sinoć, poslije pada još uvijek službeno nepoznate bespilotne letjelice, pojavio višemetarski krater.


22:49 Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak da se zna odakle je došla bespilotna vojna letjelica koja je pala na zagrebačkom Jarunu te da će to u subotu potvrditi.


“Unutar zračnog prostora Rumunjske zadržao se svega tri minute, ušao u prostor Mađarske i 40 minuta bio iznad Mađarske”, kazao je Banožić za Dnevnik Nove TV.
Za subotu, nakon završetka očevida Banožić je najavio više informacija. “Sa sigurnošću ćemo moći potvrditi rutu kretanja. Nama je poznata ruta Rumunjska – Mađarska, ali nas zanima i dubina terena odakle je došla”, kazao je.


Rumunji su, dodao je, trebali obavijestiti Mađare o letjelici, a isto tako Mađari hrvatske snage. “Ali ostavit ćemo to za naše koordinacije s NATO saveznicima”, rekao je Banožić  uoči večerašnjeg sastanka s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava u Banskim dvorima.


21:45 Premijer Andrej Plenković izvijestio je putem Twittera o večerašnjem brifingu s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava poručivši kako se okolnosti pada besposadne letjelice istražuju te se vode intenzivni razgovori sa saveznicima u EU i NATO-u.


“Večeras brifing s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, sigurnosti zračnog prostora i razini spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama u EU i NATO”, stoji u objavi nakon sastanka u petak navečer u Vladi.


Ranije večeras na twitteru Vlade je najavila i kako će sutra završiti očevid, te će moći dati i konkretnije informacije, uključujući rutu bespilotna letjelice koja je noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu.


Inače, premijer Plenković i članovi Vlade sutra ujutro u 8 sati obići će mjesto pada letjelice.


20:03 Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro, te da Hrvatska “po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice”.


Naime, premijer Andrej Plenković sazvao je večeras sastanak s najužim suradnicima u Vladi kako bi utvrdili daljnje poteze koje će poduzeti nakon što je bespilotna letjelica noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na Jarunu.


Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom, nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju, pojasnio je Božinović.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice. “Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o zračnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o zračnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno”.


“To je nešto na što ćemo morati dobiti odgovor i zbog svake države članice, u ovom slučaju Hrvatske, i NATO saveza”, ustvrdio je.


20:00 Hrvatski premijer Andrej Plenković poslao je u petak pismo čelnicima država članica EU-a, čelnicima  europskih institucija i glavnom tajniku NATO-a u kojem ih je izvijestio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu i zatražio tješnju suradnju između EU-a i NATO-a kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.


“Kako bismo se učinkovito nosili s ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačati naše mehanizme za razmjenu informacija i za brze koordinirane odgovore. Stoga vas pozivam da podijelite s nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu”, kaže se u pismu koje je Plenković poslao šefovima država ili vlada članica EU-a, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.


“U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i rata koje se tamo vodi, ovaj ozbiljan incident zahtijeva tješnju suradnju između članica EU-a i saveznika u NATO-u”, kaže se u pismu.


Plenković u pismu opisuje da je besposadna letjelica pala blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata, da je udar letjelice napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da na sreću nije bilo žrtava.


U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu.


U hrvatski zračni prostor ušao je iz Mađarske.


“Još ne znamo zasigurno odakle je letjelica lansirana, ali prema analizi putanje, čini se da je došao s ukrajinskog teritorija. Ono što znamo jest da je ušla u zračni prostor EU-a iz Ukrajine i na putu do Hrvatske prešla je preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostora”, navodi Plenković u pismu.


Dodao je da se ne zna tko je lansirao dron niti je li njegova putanja bila namjerna ili je bio izvan kontrole.


“Letjelica koja je pala bila je izviđački dron, ali sutra bi to mogao biti i naoružani, stoga je ključno da uspostavimo mehanizme za detekciju i obranu koji će spriječiti da takve letjelice prijete našim gradovima, a da ne budu otkriveni i neutralizirani”, kaže se u pismu.


18:47 Ruska državna novinska agencija Tass objavila je da se jedan dron Tu-141 srušio i na Krimu. Podsjetimo, dron istog takvog tipa srušio se sinoć na zagrebačkom Jarunu. Više o tome OVDJE.


Sovjetski dron poput onog koji se srušio u Zagrebu, pao i na Krimu17:43 Tijekom dana nastavljen je očevid na mjestu pada drona sovjetske proizvodnje T-141 na zagrebačkom Jarunu. Dopremljena je i teška mehanizacija HV-a. Prenosimo Pixsellovih fotoreportera Luke Stanzla i Marka Lukunića.

17:36 Mađarsko Ministarstvo obane je u odgovoru na upit Reutersa odgovorilo da je njihov radar u mađarskom zračnom prostoru detektirao dron tipa Tupoljev Tu-141.


Detektiran je iznad Ukrajine, a potom je ušao u rumunjski, a potom i mađarski zračni prostor, javlja Reuters.


“Bio je pod kontinuiranim praćenjem od trenutka kad je ušao u mađarski zračni prostor do trenutka kad je izašao iz njega”, odgovorilo je mađarsko Ministarstvo obrane.


Dodaju kako je sličan događaj zabilježen u petak na sjeveroistoku Mađarske.


Tada su dignuti mađarski lovci Gripen, koji su provjerili prostor u kojem je zabilježen objekt, ali nisu našli nikakve tragove letećih objekata.


“Zbog vojnog konflikta u Ukrajini je izuzetno važno da tretiramo takve događaje vrlo smireno”, navode u mađarskom Ministarstvu obrane.


Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Mađarska usko surađuje s Hrvatskom i ostalim saveznicima u NATO-u.


“Naše vlasti istražuu što se dogodilo. Prema podacima koje zasad imamo, dron je letio kroz zračni prostor više zemalja članica NATO-a”, rekao je Szijjarto.


17:33 Rumunjsko ministarstvo obrane oglasilo se o dronu koji je pao u Zagrebu.


“Vezano za informaciju o dronu koji je prešao rumunjski zračni prostor, u četvrtak, 10. ožujka:


Rumunjski sustav zračnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. ožujka, signal niskozemnog zrakoplova, najvjerojatnije drona, koji je prešao nacionalni zračni prostor na vrlo kratko vrijeme, manje od tri minute.


Zrakoplov je ušao u rumunjski zračni prostor oko 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustio nacionalni zračni prostor oko 23:26 u smjeru Mađarske.


Vrlo kratko vrijeme u kojem je ova letjelica letjela nacionalnim zračnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uvjeti, nisu omogućili korištenje drugih proceduralnih sredstava za daljnju identifikaciju zrakoplova”, objavili su.


16:35 Slovenski ministarstvo obrane potvrdilo je u petak popodne da su o padu drona u zagrebačkom Jarunu slovenski ministar Matej Tonin razgovarao s hrvatskim kolegom Matejem Banožićem.


Kako navode u slovenskom ministarstvu, Banožić je o incidentu obavijestio Tonina, no u trenutku njihova razgovora nisu bile dostupne sve informacije koje su kasnije objavljene vezane za podrijetlo i pad bespilotne letjelice.


Neke neprovjerene informacije da je prije pada u Zagrebu izvidnički dron preletio Sloveniju, leteći dolinom rijeke Savinje u celjskoj regiji, u slovenskom ministarstvu nisu komentirali, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.


Glasnogovornica Policijske uprave Celje Milena Trbulin rekla je za STA da nemaju informacija o tome. Rekla je da policija nema ni nadležnost za takve slučajeve.


Dron je u hrvatski zračni prostor ušao u četvrtak u 22.57 sati iz smjera Mađarske, zato je malo vjerojetno da bi preletio Slovenijo, o čemu su se u petak ujutro proširile neprovjerene informacije i o čemu u celjskoj policijskoj upravi nemaju nikakvih podataka, prenijela je slovenska agencija.


15:51 Premijer Andrej Plenković na samitu EU-a u Versaillesu kod Pariza dao je izjavu za medije u povodu pada drona Tu-141 sovjetske proizvodnje na zagrebačkom Jarunu.


“Nije normalno da takva letjelica te veličine dođe u Hrvatsku i na kraju padne. Dobro da nije pala tamo gdje je bilo ljudi, na kuću, zgradu, i na sreću nije bilo žrtava, ali ne daj Bože da se to ponovi.


Nije normalno da se takva situacija dogodi, moramo dignuti budnost. Ovo je ozbiljna situacija u kojoj sve službe moraju biti spremni na ovakve do jučer nezamislive događaje”, rekao je Plenković.


Plenković je rekao da je mađarska strana potvrdila da je uočila objekt, ali su ga shvatili kao nešto bezopasno.


“Premijer Viktor Orban informaciju o tome dobio je mene. Oni su onda to pregledali sa svoje situacije – shvatili su da je na radaru to registrirano, ali kao nešto što je gotovo pa bezopasno”, rekao je Plenković.


Više o tome OVDJE.


Plenković: Orban je prvu informaciju o dronu dobio od mene, evo što su utvrdili Mađari15:18 Svjetske novinske agencije i ostali mediji raspisali su se u petak o bespilotnoj letjelici sovjetskog podrijetla koja se u četvrtak kasno navečer srušila u Zagrebu, nakon sedam minuta leta, preletjevši prije toga nekoliko zemalja članica NATO-a. Više o tome OVDJE.


Svjetski mediji javljaju o padu sovjetskog drona u Zagrebu15:15 Protuzračna obrana NATO-a pratila je putanju leta drona koja se u četvrtak navečer srušio u Zagrebu, kazao je Hini dužnosnik NATO-a.


“NATO-ova integrirana zračna i proturaketna obrana pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da istražuju ovaj incident”, kratko je odgovorio Daniele Riggio, jedan od glasnogovornika NATO-a mailom na upit Hine.


Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostor stigla do Hrvatske.


Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak da postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica koja se u četvrtak oko 23 sata srušila u Zagrebu te da će se cijeli proces incidenta moći povezati nakon što se napravi detaljna analiza.


Banožić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da je letjelica uočena radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski zračni prostor.


Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako se zna o kojem je objektu riječ o odakle je doletio, ali da “nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili”.


15:13 Saborski zastupnici u petak su apelirali da se ne stvara panika i psihoza među građanima zbog pada bespilotne letjelice noćas na zagrebačkom Jarunu te pozvali sve nadležne službe na hitnu istragu, ali i ozbiljnu raspravu u NATO-u zbog tog incidenta.


“Kako je moguće da se vojni dron veličine omanjeg autobusa srušio u Zagrebu? U nekakve slučajnosti ja baš i ne vjerujem”, kaže Anka Mrak-Taritaš. Više o tome OVDJE.


Saborski zastupnici o padu drona: “Nije ovo slučajnost, slušajte što najavljuje Putin”14:20 Stručnjaci za sigurnost ocijenili su da pad bespilotne letjelice u glavnom gradu Hrvatske nakon što je preletjela tri zemlje članice NATO-a predstavlja ozbiljan sigurnosni propust i nesposobnost unutar europskog sustava kontrole zračnog prostora.


Vojni pilot Ivan Selak izjavio je da to blago rečeno pokazuje nesvršenost NATO kontrole zaštite zračnog prometa, a ako govorimo realno onda je to nečija nesposobnost. Više o tome OVDJE.


Pad drona u Zagrebu velika blamaža NATO-a: “Ako vam se to dogodi u ratu nemate pojma što radite”NOVO! 14:02 – Mađarske su se vlasti pridružile istrazi o dronu koji se u petak srušio u Zagrebu, izjavio je u mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.


Szijjarto je na Facebooku objavio da je o tome razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.


Po postojećim podacima, letjelica je prošla zračni prostor nekoliko zemalja NATO-a prije nego li se srušila u Zagrebu.


“Blisko surađujemo s hrvatskim vlastima i NATO-om”, napisao je šef mađarske diplomacije.


Mađarska novinska agencija MTI prenosi nagađanja da se vjerojatno radi o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko mađarskog zračnog prostor stigla do Hrvatske.


NOVO! 13:40 – Što sve može proći do Hrvatske?


Predsjednik saborskog odbora za obranu: “Ovo pokazuje ogromnu rupu u obrani NATO članica” 


NOVO! 13:18 – Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je u petak da bespilotna letjelica, koja je u četvrtak navečer ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu, nije imala transponder pa je stoga HZKP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.


HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor te da zrakoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sustav kontrole zračnog prometa.


U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.


HKZP u sklopu operativnih usluga u zračnom prometu pruža usluge kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta, navodi se u priopćenju.


NOVO! 12:47 – Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu nije htjelo komentirati sinoćnji pad bespilotne letjelice u Zagrebu, nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao da je letjelica došla iz Ukrajine.


“Ne komentiramo to”, kratko su Hini kazali iz ukrajinskog veleposlanstva.


NOVO! 12:27 – Prva poruka iz Ukrajine.


Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: “To nije naša letjelica, istražite čija je”NOVO! 12:09 – Predsjednik se oglasio i uputio zanimljive poruke i pitanja:


Milanović: “Letjelica teška 6 tona stigla je iz Ukrajine, kako je moguće da to nitko ne primjeti?”NOVO! 11:15 – U tijeku je očevid na mjestu pada letjelice. Pogledajte fotogaleriju.


Foto galerija: Očevid na mjestu pada letjelice Foto: Davor Kovačević


NOVO! 10:59 – Prometni stručnjak smatra da nije riječ o slučajnosti:


Marušić: “Vjerojatnost slučajnog pada je minimalna i to baš na dan kad je izglasano uključivanje Hrvatske u rat”NOVO 10:44 – Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je u petak ujutro hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području Zagreba.


Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba, izvijestili su kratko iz Ureda predsjednika.


Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.


NOVO! 10:16 – Zbog događaja u Zagrebu održan je sastanak nadležnih tijela u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojem su bili ministri Davor Božinović, Mario Banožić i Tomo Medved, ravnatelj SOA-e Danijel Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Franjić.


“Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m. U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, navodi se u priopćenju.


Luka Stanzl/PIXSELL


Jedan od očevidaca događaja rekao nam je da je prvo na nebu ugledao padobran, a potom tek čuo čudan zviždeći zvuk, koji se može povezati s probijanjem zvučnog zida. Ubrzo su se čule i sirene.


“Najgori od svega bio je miris. Sve je smrdjelo po zapaljenom kerozinu. To nas je najviše preplašilo, jer smo na prvu mislili da curi plin”, ispričao nam je jedan od studenata iz studentskog doma “Braća Radić”, koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta događaja.


Zbog ovog incidenta, ministar obrane Mario Banožić je otkazao posjet Zemuniku i ostao u Zagrebu, gdje traju sastanci više nadležnih službi. Očitovanje je zatražio i Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.


Igor Kralj/PIXSELL


Policija i dalje provodi očevid nakon pada objekta iz zraka na Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod takve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, priopćio je u petak ujutro MUP navevši da je pronađen krater te dva padobrana. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Ravnateljstva policije navodi se da je zagrebačka policija (PUZ) u četvrtak nakon 23 sata zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.


“Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana”, navodi se u priopćenju.


Igor Kralj/PIXSELL


Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.


Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja, a oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.


“Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana”, ističe Ravnateljstvo.


Medije je pozvalo “na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija”.


Građane je pozvalo da putem društvenih mreža ne dijele snimke i fotografije s mjesta događaja te zamolilo da, ako se zateknu u zoni postupanja policije, postupaju prema uputama policijskih službenika.


Podsjetimo, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive Tyler Rogoway uvjeren je da se nad Zagrebom sinoć srušio izviđački dron Tu-141 i da je stigao iz – Ukrajine.


Je li ovo letjelica koja se srušila u Zagrebu? Stručnjak tvrdi: ‘Doletjela je iz Ukrajine, najvjerojatnije greškom’