Bizarni događaj

Je li ovo letjelica koja se srušila u Zagrebu? Stručnjak tvrdi: ‘Doletjela je iz Ukrajine, najvjerojatnije greškom’

P. N.

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014., piše stručnjak za vojnu avijacijuStručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive Tyler Rogoway uvjeren je da se nad Zagrebom sinoć srušio izviđački dron Tu-141 i da je stigao iz – Ukrajine.


“Nakon pomnog ispitivanja vizualnih dokaza, The War Zone čvrsto vjeruje da se zapravo radilo o izviđačkom dronu Tu-141 “Strizh” koji je zacijelo ozbiljno pokvario i prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja te u Hrvatsku iz Ukrajine. Izravni let od ukrajinske granice do Zagreba dug je gotovo 350 milja. Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141″, napisao je Rogoway.


Uvjeren je da samo ovaj tip letjelice odgovara onome što se vidi na fotografijama objavljenima iz Zagreba, a to potvrđuje jedno netaknuto krilo.
“Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. No to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana. Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira iz prikolice i leti unaprijed određeni kurs transzvučnom brzinom, prikupljajući različite oblike obavještajnih podataka, prije nego što se oporavi padobranom. Zatim se može resetirati i ponovno koristiti”, piše Rogoway, navodeći kako je prethodnik ove letjelice prvi put poletio 1960. godine.


“Ukrajina je također nedavno koristila ovaj tip kao ciljni dron, a mogao bi djelovati i kao mamac tijekom borbe, iako je ovaj Tu-141 išao u potpuno pogrešnom smjeru za takvu misiju. Ovaj srušeni primjerak bio bi izvan dometa ruske granice, iako je mogao doći do Zagreba da je lansiran iz Bjelorusije. Mislim da ljudi u Hrvatskoj još ne shvaćaju što je točno sletjelo u njihov grad. Bit će zanimljivo čuti što o tome kaže Ukrajina. Također, ovo postavlja neka ozbiljna pitanja spremnosti protuzračne obrane za zemlje NATO-a”, zaključuje autor teksta.