Neplatiše

Na Ibleru muku muče s neplaćenim članarinama. Apsolutni rekorder je Nenad Stazić s čak – 40 tisuća kuna duga

Tihana Tomičić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Zaostaci do kraja 2019. se otpisuju, ali oni koji se žele kandidirati na unutarstranačkim izborima najesen, svoj dug trebaju podmiriti do 30. rujna, inače će im kandidiranje biti onemogućenoZAGREB – Vrh SDP-a odlučio je otpisati neplaćenu stranačku članarinu svima koji su do kraja 2019. godine imali nepodmirene obaveze. No, istovremeno, oni koji se žele kandidirati na unutarstranačkim izborima ove jeseni, kad se biraju nova vodstva u svim lokalnim organizacijama, uključujući raspušteni Grad Zagreb, ipak članarinu moraju podmiriti do 30. rujna, inače će im kandidiranje biti onemogućeno.


Način je to da vrh stranke iz igre izbaci dio mogućih kandidata koji su dužnici za članarinu, a oni koji su imali najviše iznose članarina upravo se i nalaze među najvećim neplatišama. Naime, prema ovoj odluci i SDP-ovoj praksi, saborski zastupnici i drugi koji temeljem stranačke iskaznice ostvaruju najviše dužnosničke statuse i plaće preko dvadeset tisuća godina, mjesečnu članarinu trebaju plaćati u iznosu od čak 3.000 kuna, a oni koji primaju između 16.000 i 20.000 kuna plaće, a takvih je najviše, imaju članarinu u visini od 1.300 kuna mjesečno. Nasuprot tome, običan član koji ima obično radno mjesto neovisno o stranci, mjesečno treba plaćati 20 kuna.


Politički stav


No, niz je onih koji su zbog neslaganja u stranci svjesno nagomilali te dugove jer jednostavno sebe više nisu vidjeli u stranci, naročito u vrijeme kad je predsjednik stranke bio Davor Bernardić. Tako je bivši zastupnik, a danas umirovljenik Nenad Stazić definitivno rekorder sa skoro 40.000 kuna zaostataka u plaćanju članarine – prema novoj odluci, koju još mora prihvatiti Glavni odbor stranke, da bi ostao u članstvu stranke i da bi mogao ostvariti svoje biračko pravo unutar stranke, on mora podmiriti barem dio tog iznosa. No, Stazić se ne uznemirava.
– Pa gledajte, to se plati kad se hoće. Ako platim sve, znam što mogu. A ako ne, isto znam što mogu, a i što ne mogu, kaže nam Stazić, koji dodaje da nikakvu odluku još nije dobio pa ni ne zna o čemu je točno riječ. Odluka je naime tek predložena na sjednici Predsjedništva prije nekoliko dana.


I bivša zastupnica iz Slavonskog Broda Marta Luc Polanc je među dužnicima za članarinu, ali ne želi govoriti o iznosima jer odluku još nema.


– Ja nisam zastupnica već godinu dana, i od tada plaćam iznos članarine od 20 kuna mjesečno, kao svaki obični član koji ima radno mjesto. Dakle, svojih 240 kuna sam normalno uplatila u ovih godinu dana. Ali, gledajte, za prijašnje razdoblje se ne radi o tome da se članarinu nije htjelo plaćati iz nekog hira, nego je u Bernardićevoj eri tu bila riječ o mom političkom stavu o tome kako se stranka vodi. Ja sam tada i kao pravnica i kao članica upozoravala vrh stranke na nepravilnosti u Slavonskom Brodu, pisala Predsjedništvu koje je tada vodio Bernardić, i nitko mi nije odgovarao. Kad mi šest mjeseci nisu odgovorili, iz protesta sam prestala plaćati. Još kad sam vidjela da me ni lokalna organizacija više ne poziva na normalne stranačke sastanke, mislim da je moja odluka bila opravdana. Ja sam član stranke, ali više od dvije godine nisam ušla u stranačke prostorije jer me nitko nije pozivao, ni kao zastupnicu, ni sad kao običnu članicu. Sve dotad, svoje financijske obaveze sam redovito podmirivala, kaže Marta Luc Polanc.


Digli sidro


Većina bivših zastupnika, sada već nezainteresiranih za nastavak rada u SDP-u, spada u te dužnike. Čak je tako na primjer i sadašnji glavni tajnik stranke Vedran Babić, koji je bio među suspendiranim članovima Predsjedništva u Bernardićevoj eri, bio dužan oko 30.000 kuna, ali je to podmirio prije nego je postao tajnikom. Jasno je, dakle, da članarinu plaćaju oni koji su zainteresirani za kandidiranje za funkcije, pa tako Gordan Maras, bivši zastupnik, primjerice nema dug, dok oni koji su »digli sidro« više ni ne plaćaju za članstvo u stranci.


Prema novoj odluci, ipak se dužnicima ne bi onemogućilo biračko pravo, kao ranije, nego se samo ne bi mogli više kandidirati.


Prema nekim procjenama čak dvije trećine članova SDP-a ne plaća redovito članarinu, a predsjednik stranke Peđa Grbin ovime pokušava uvesti red, posebno u raspuštenoj zagrebačkoj organizaciji. Po mnogima, to je inkluzivan proces i pridonosi aktiviranju većeg broja članova nego dosad, jer dobar dio dugova ipak će biti otpisan i dio ljudi će se vratiti stranačkom radu, dok drugi smatraju da je dapače to predloženo upravo u cilju veće kontrole stranačke baze uoči novih unutarstranačkih izbora.