GLAS

Mrak Taritaš: Proračun pokazao da su vladajućima žene zadnja rupa na svirali

Hina

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Moglo se i trebalo se više misliti na žene i na opću ravnopravnost u društvu. A ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali", poručila jeČelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u utorak je ustvrdila da usvojeni državni proračun za iduću godinu nije pokazao kako mu je stalo do žena i njihove ravnopravnosti u društvu što, ocijenila je, pokazuje “da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali”.


Mrak Taritaš je na konferenciji za novinare u Saboru napomenula kako je proračun financijski, ali prije svega politički dokument koji pokazuje tko smo, kakva smo zemlja i kakva bismo željeli biti.


“Gdje je to mjesto na koje nas Vlada sve zajedno želi odvesti. I u tom smislu je HDZ-ova Vlada opet pala na ispitu. Moglo se i trebalo se više misliti na žene i na opću ravnopravnost u društvu. A ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali”, poručila je.
Iako se Vlada hvali navodno dobrim ekonomskim rezultatima (prihodi i proračun rastu), rekla je Mrak Taritaš, nismo iskoristili tu priliku za neki ozbiljniji iskorak, pri čemu bi prihodi od PDV-a trebali rasti više od sedam milijardi kuna, odnosno 14 posto u odnosu na ovu godinu.


Nije bilo mjesta da se smanji PDV na ženske higijenske potrepštine


“A svejedno nije bilo mjesta da se smanji PDV na ženske higijenske potrepštine – uloške i tampone”, upozorila je i najavila kako će, sve dok Vlada ne odluči to učiniti, ovu temu vraćati na dnevni red te neće dozvoliti da padne u zaborav.


“Na ovaj proračun dala sam i amandmane da se osigura novac za besplatne uloške i tampone u školama. Iako su neke škole u Hrvatskoj s time već same počele, kao i neki gradovi, Vlada i država nisu imali sluha niti za to pitanje i amandmani su također odbijeni”, poručila je zastupnica GLAS-a.


Menstrualno siromaštvo je ozbiljan problem i nije samo hrvatski, ali sve više zemalja se odlučuje s njime obračunati kroz smanjivanje poreza i besplatne uloške u, na primjer, školama, no ne i Hrvatska, kazala je.


Mrak Taritaš je istaknula kako ju možda najviše žalosti to što Vlada nije imala sluha za nabavku uređaja za intraoperativnu radioterapiju za četiri klinička bolnička centra – Osijek, Rijeku, Split i Zagreb, a Hrvatska tek od nedavno ima samo jedan takav uređaj u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, što nije dovoljno.


Taj uređaj, napomenula je, daje visoke doze zračenja u područje izravno zahvaćeno tumorom, tako se ciljano uništavaju tumorske stanice bez da se oštećuje okolno tkivo, najviše se koristi kod operacija raka dojke, a košta oko pet milijuna kuna, dakle 20 milijuna za sve kliničke bolničke centre.


Došlo je vrijeme da Aleksandra Zec dobije svoju ulicu u Zagrebu


Upitana o inicijativi novog čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca o povratku Trga maršala Tita i što misli je li došlo vrijeme da se neka ulica nazove imenom Aleksandre Zec, od čijeg je ubojstva danas točno 30 godina, rekla je kako je došlo vrijeme da ta djevojčica dobije svoju ulicu u Zagrebu, a, ne umanjujući taj zločin, voljela bi da svoju ulicu dobije i Đorđe Balašević.


Ipak, napomenula je, treba otvoriti i voditi računa o nekim za grad izuzetno važnim temama, a ne nastaviti se baviti promjenom imena trgova i ulica, posebno što se tiče zbrinjavanja otpada i prometa.


“Voljela bih da se bavimo time, a da kao pristojni glavni grad dajemo imena ulica onako kako su pojedini ljudi zaslužili i time šaljemo poruke”, zaključila je Mrak Taritaš.