Imenovanje glavnog državnog odvjetnika

Može li dobiti i Turudića i izbore? Plenković je očito znao u što ulazi, pa i da će ga se uspoređivati s – Vučićem

Dražen Ciglenečki

Ivan Turudić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ivan Turudić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Osam godina obnašanja premijerske dužnosti u komadu, u vrijeme čestih kriza različite naravi, donijelo je Plenkoviću neprocjenjivo iskustvo. Nema stoga sumnje da je znao na kakve će sve reakcije naići Turudićevo imenovanje 


Andrej Plenković nije politički veteran, ali osam godina obnašanja premijerske dužnosti u komadu, u vrijeme čestih kriza različite naravi, donijelo mu je neprocjenjivo iskustvo. Na osnovi njega on sigurno može anticipirati kako će odjeknuti pojedine odluke Vlade. Nema stoga sumnje da je Plenković znao na kakve će sve reakcije u hrvatskom društvu naići imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Svjestan je itekako bio da će se u javnom prostoru intenzivno propitivati je li on podoban za dolazak na čelo Državnog odvjetništva, s obzirom na to da je mnogima dobro poznato njegovo ponašanje u ulozi suca. Znao je Plenković da Turudić nosi sa sobom velik teret bliskosti sa Zdravkom Mamićem, čak i tijekom razdoblja nakon što je ovaj već bio u istražnom pritvoru i pod istragom, laganja o karakteru svojih odnosa s Josipom Rimac na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, optužnice protiv Dragana Kovačevića u kojoj se i njega spominje kao korisnika besplatnih odijela kod nekog šanera, bježanja pred policijom koja ga je htjela zaustaviti zbog brze vožnje, vlastitih izjava da je određen HDZ-om… Računao je na to da će se protiv Turudića angažirati predsjednik Zoran Milanović, koji mu je to sam najavio kada je objavljeno da i Turudić sudjeluje u javnom pozivu.


Bilo mu je jasno da će ga oporba napasti s argumentacijom da želi DORH staviti pod nadzor kako bi zaštitio sebe, svoju Vladu i stranku. Kada je, međutim, predsjednik Vlade sve to izvagao, ipak je odlučio upravo Turudića predložiti Saboru za glavnog državnog odvjetnika. I to svega nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora. Sada, dakle, Plenković nije iznenađen novinskim tekstovima u kojima ga se uspoređuje s Aleksandrom Vučićem i proglašava čovjekom koji je oteo Republiku Hrvatsku.
Očekivao je i da će njegovi politički protivnici pozvati narod na otpor, organizirati prosvjed koji bi se za tjedan dana trebao održati na Markovom trgu. No, Plenkovićeva je procjena u startu bila da će, unatoč svemu, moći i imenovati Turudića, i dobiti izbore, i ostati premijer. Danas se nada da mu je ta procjena bila točna, da ga instinkt temeljen na nakupljenom političkom iskustvu nije prevario.