"Puno je to brže"

MORH: Ovo što sad rade volonteri na Banovini puno je učinkovitije i zahvalnije od naše goleme vojne kuhinje

Portal Novi list, Hina

Foto MORH, Davor Kovačević

Foto MORH, Davor Kovačević

Iz MORH-a ističu da su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa modulom HV-aMinistarstvo obrane priopćilo je u subotu da su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima Banovine puno ekonomičniji i učinkovitiji, brži i zahvalniji, nego što bi to bio kuhinjski modul HV-a “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”.


Iz MORH-a su priopćenjem reagirali na medijske napise o kuhinjskom modulu HV-a “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, koji može pripremiti 1.800 obroka dnevno, a u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima


Ministarstvo podsjeća da nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

“Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama”, ističu iz MORH-a.


Pojašnjavaju kako je riječ o sposobnosti HV-a kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama.


A imaju hladnjake, pećnice, miksere, nape…


Ističu da kuhinja HV-a koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju.


Podsjetimo ovdje kakvim su se sve kapacitetima ove kuhinje hvalili u MORH-u još 2018. godine: Ovaj velik sustav prevoze četiri teretna kamiona. Osnovu čine dva kuhinjska bloka opremljena najmodernijim hladnjacima, pećnicama, mikserima, napama i kuhalištima od nehrđajućeg čelika.Kuhinjski modul “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” opremljen je svime potrebnim za spremanje 1.800 obroka dnevno, a vrijednost mu je 1.315.000 dolara.


U sklopu modula je i pet šatora: šator za podjelu hrane, šator za skladištenje hrane te tri šatora koja se spajaju u restoran u koji odjednom stane 200 ljudi.


Svi sustavi električnu energiju dobavljaju iz taktičkog generatora snage 60 kW. Zimi se prostori mogu grijati, a ljeti hladiti.


Kompleks još čine i četiri rashladna kontejnera za čuvanje namirnica te dva spremnika vode zapremnine 11 000 litara. Spremnik za distribuciju vode povezan je s kuhinjom i iz njega kuhari dobavljaju vodu za pripremu hrane te pranje posuđa.


Međutim, po onome kako sad u MORH-u opisuju kuhinju vrijednu više od milijun dolara, ispada da je jedva dovoljna za podgrijavanje gotovih obroka.U međuvremenu, državne službe još uvijek pokušavaju pronaći održivi model prehrane stanovnika potresom pogođenih područja. Sve je sad spalo na ugostitelje volontere, iz cijele Hrvatske, koji dnevno ondje spremaju na tisuće obroka.


Prema izjavama državnih dužnosnika, taj model neće pronaći još nekih tjedan dana. Dotad MORH-ova kuhinja ostaje spremljena u nekom skladištu, a volonteri kuhari i dalje će kuhati za sve potresom pogođene stanovnike.


Ali, ovo im je puno brže i zahvalnije


U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, HV-a koristi kapacitete kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.


Iz MORH-a ističu da su, međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom HV-a.Ministar obrane Banožić u tom kontekstu podsjetio je da je Hrvatska vojska od prvog trenutka spremno pružila pomoć potresom pogođenim područjima istaknuvši kako je neupitno da će to sukladno svojim mogućnostima, činiti i dalje.


„Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Sisačko-moslavačke županije.


Obzirom na česta podrhtavanja tla na tom području, tim ljudima potrebna je brza i neodgodiva pomoć kako bi im se olakšala ionako teška svakodnevica. Naša je zadaća reagirati brzo i spremno“, rekao je ministar Banožić.


No, navode iz MORH-a, ako se u idućem razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX“ na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje.