NEMA ODGODE

Mladi liječnici danas u 5 do 12 očekuju Beroša na prosvjedu, evo s kojim zahtjevima će ga suočiti

Ljerka Bratonja Martinović

Vili Beroš / Zeljko Hladika/PIXSELL

Vili Beroš / Zeljko Hladika/PIXSELL

Očekuju da se ministar danas pojavi na liječničkom prosvjedu i da ih odmah primi na razgovorMlladi liječnici, specijalizanti, uz podršku strukovnih liječničkih udruga, danas u 5 do 12 prosvjeduju na Ksaveru pred zgradom Ministarstva zdravstva, tražeći od zdravstvene administracije na čelu s ministrom Berošem hitno rješavanje brojnih problema koji ih pritišću.


Beroš im je zakazao sastanak tek za ponedjeljak, 3. listopada, no iz Inicijative mladih liječnika koja organizira prosvjed poručuju da na taj sastanak ne namjeravaju doći.


Očekuju da se ministar danas pojavi na liječničkom prosvjedu i da ih odmah primi na razgovor.


Ministrova zamjerka
– Zahvaljujemo se ministru na njegovom pozivu, ali ne možemo prihvatiti predloženi termin. Smatramo da je krajnje vrijeme za rješavanje problema bez odgode, a ne deset dana nakon prosvjeda, poručuje Marin Smilović, predstavnik Inicijative.


Na prosvjed, kaže, dolaze liječnici iz cijele Hrvatske, koji će pred ministarstvom iskazati nezadovoljstvo zdravstvenim sustavom.


Prosvjed su, dodaje, najavili prije nekoliko tjedana i velik broj liječnika prilagodio je svoje obveze kako bi mu mogli prisustvovati.


Liječnički prosvjed događa se u subotu, na neradni dan, te je pitanje hoće li ministar kojemu se obraćaju sa svojim zahtjevima danas uopće biti na svom radnom mjestu.


U Inicijativi mladih liječnika nadaju se tome.


– Ministarstvo zdravstva u službi je pacijenata i zdravstvenog osoblja te vjerujemo kako prepoznaje važnost trenutka i nadamo se da će se ministar, kao jedan od nas, na prosvjedu obratiti kolegama.


Naši će predstavnici zajedno s našim zahtjevima doći pred zgradu ministarstva i nadamo se da će nas ministar Beroš primiti.


Nadamo se da će biti tamo, to je želja svih liječnika koji dolaze na prosvjed, ističe Smilović.


Ako ih Beroš danas ne primi, ne znaju hoće li se odazvati njegovom pozivu na sastanak 3. listopada.


»To ćemo tek vidjeti«, veli Smilović.


Ministar Beroš predbacio je organizatorima prosvjeda da mu se nisu na vrijeme obratili sa zahtjevom za razgovor, već su mu, kako je kazao, zahtjev za susretom poslali tek tri dana prije prosvjeda.


– Nije istina da smo zahtjev poslali tri dana prije prosvjeda. Poslali smo mu e-mail poruku bitno ranije, još 14. rujna, ali na nju nije odgovorio, nego smo odgovor dobili tek kad smo mu zahtjev poslali poštom, odgovara Smilović.


Prijedlog reforme


Beroš im je spočitao i da su se odlučili na prosvjed prije nego su pokušali s njime ostvariti izravni dijalog, no oni spremno odgovaraju da nisu kontaktirali ministra samo zato jer njihove liječničke udruge, Hrvatska liječnička komora i ostale, redovito komuniciraju s Berošem oko istih zahtjeva koje imaju i mladi liječnici.


U prosvjed idu, kaže Smilović, da bi upozorili na apsolutno neodrživo stanje u hrvatskom zdravstvu.


– Posljednjih nekoliko godina hrvatski je zdravstveni sustav pred raspadom.


Iako od vodećih ljudi države i zdravstva često čujemo izjave u kojima tvrde da je sve u redu, činjenica je da ni hrvatski građani ni zdravstveno osoblje nikad nisu bili ovoliko ogorčeni na kvalitetu zdravstvenih usluga i uvjete rada u zdravstvu, poručuju iz Inicijative.


Njihov prijedlog reforme zdravstvenog sustava uključuje više točaka: zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, tražimo pravo liječnika da pregovaraju o svojim pravima, reformu specijalističkog usavršavanja i izmjenu uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.


Loše riješene specijalizacije, preveliko radno opterećenje i neadekvatna financijska nagrada na uloženi trud ono je što mlade liječnike najviše muči, uz činjenicu da zdravstveni sustav smatraju potpuno neuređenim te se sve češće odlučuju za napuštanje Hrvatske i odlazak u inozemstvo.


Inicijativu mladih liječnika u njihovim zahtjevima podržali su Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Udruga Hitna uživo 194, Udruga pravnika u zdravstvu, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata te studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Rijeci.