Nova platforma

Zanima vas kolika će vam biti mirovina i koliko ste do sada uplatili? Evo kako saznati

Hina

Sigurna i adekvatna mirovina je često ključ ugodnog života starije populacije

Sigurna i adekvatna mirovina je često ključ ugodnog života starije populacije

Hrvatski umirovljenik radio je u prosjeku 32 godine i dva mjeseca, a u mirovini će prosječno provesti više od dva desetljećaUdruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) kreirala je platformu “mirovinskifondovi.hr” na kojoj građani na jednom mjestu mogu naći informacije o mirovinskom sustavu, fondovima i svojim mirovinama, priopćili su iz UMFO-a.


Navode da na portalu svatko može izračunati buduću mirovinu i provjeriti stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu.


“Stvorena je jedna od najvećih platformi o mirovinama u Hrvatskoj s čak 102 vodiča, analiza, osvrta, izvještaja, vijesti koji nam pomažu napraviti dobar plan za mirovinu”, navodi UMFO.
Na novoj se digitalnoj platformi može se pratiti i interaktivna mapa koja mjeri demografska kretanja u svakoj županiji.


U ovom trenutku u Hrvatskoj 1,2 zaposlenika rade za mirovinu jednog umirovljenika, a nepovoljni demografski trendovi postat će još izraženiji, kažu u UMFO-u.


U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutno je 1,94 milijuna članova, a većina nikada nije provjerila stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. Na mirovinskifondovi.hr može se isto tako provjeriti stanje na računu, što je osobni račun u obveznom mirovinskom fondu ili  kako se učlaniti ili promijeniti obvezni mirovinski fond.


Danas hrvatski građani većinom ne planiraju život u mirovini, smatrajući da je to daleka budućnost. Od svih dobnih skupina najčešće to čine oni koji su i najbliže odlasku u mirovinu – 62 posto građana starijih od 50 godina često planira mirovinu, dok u 30-im godinama to čini samo 14 posto građana.


“Našu novu platformu mirovinskifondovi.hr kreirali smo kako bismo pružili građanima relevantne informacije objašnjene na jednostavan način koji im mogu olakšati planiranje i osvijestili ih o potrebi štednje za mirovinu. Povećanje individualne odgovornosti i financijske pismenosti jedno je od ključnih pitanja sigurnije budućnosti hrvatskih građana i zato UMFO provodi čitav niz akcija kako bi potaknuo pozitivne trendove”, istaknula je direktorica UMFO-a Dijana Bojčeta Markoja.


Hrvatski umirovljenik radio je u prosjeku 32 godine i dva mjeseca, a u mirovini će prosječno provesti više od dva desetljeća. Naime, prema podacima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, prosječno razdoblje mirovine iznosi 21 godinu i 2 mjeseca.