VELIKE AMBICIJE

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za prestižnu dužnost, u ovome bi mogao ovisiti o HDZ-u

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

U Domovinskom pokretu vjeruju da će ostale oporbene stranke konsenzusom prihvatiti njihovu nominacijuZAGREB – Budući da je nakon izbora parlamentarna većina vrlo brzo formirana, konstituirajuća sjednica Sabora mogla bi se održati već tijekom posljednjeg tjedna srpnja. To znači da stranke koje su osvojile mandate nemaju puno vremena ni za proces odabira zastupnika koji će obnašati brojne dužnosti u Saboru. Predstavnici većinske koalicije i oporbe moraju se dogovoriti kojoj će strani pripasti čelna mjesta u pojedinim saborskim odborima, a zatim će unutar sebe trebati podijeliti te pozicije.


A tu su i prestižne dužnosti potpredsjednika Sabora. Poslovnik dopušta da Sabor ima tri do pet potpredsjednika, ali baš u svakom ranijem sazivu bio ih je maksimalan broj. Bio bi pravi presedan kada bi HDZ odlučio da će u desetom sazivu Sabor imati manje od pet potpredsjednika. U slučaju da se ostane kod dosadašnje prakse, mjesta tri potpredsjednika Sabora popunit će parlamentarna većina, a dva opozicija.


SDP preslab


Za očekivati je da HDZ, kao što je to bilo i u prošlom sazivu, jednog potpredsjednika Sabora prepusti zastupnicima nacionalnih manjina, tim više što su im oni sada glavni i gotovo jedini koalicijski partner. Dakle, ponovo Furio Radin ili, pak, netko drugi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina bit će potpredsjednik Sabora. Što se oporbe tiče, uobičajeno je da se dva potpredsjednika Sabora raspodijele sukladno rezultatima izbora.
Kako je trenutačno SDP s 32 zastupnika preslab da bi pretendirao na oba ta mjesta, drugog potpredsjednika Sabora trebao bi dobiti Domovinski pokret. Liste koje je predvodila ta stranka osvojile su 16 mandata, a Domovinski pokret je, nakon SDP-a, najjača oporbena stranka, unatoč tome što je četvero Hrvatskih suverenista osnovalo poseban klub. Doznajemo da je Domovinski pokret, što je bilo i očekivano, odlučio da će za potpredsjednika Sabora, koji se bira na konstituirajućoj sjednici, kandidirati svog lidera Miroslava Škoru, dok će im šef kluba biti Milan Vrkljan.


U Domovinskom pokretu, naravno, vjeruju da će ostale oporbene stranke konsenzusom prihvatiti da njihov zastupnik, konkretno Škoro, bude nominiran za potpredsjednika Sabora. Most im u tome neće praviti probleme.


– Narod je na izborima odlučio da iz opozicijskih redova potpredsjednici Sabora budu jedan SDP-ovac i jedan zastupnik Domovinskog pokreta. Ako ne bismo uvažili postizbornu matematiku, posegnuli bismo za presedanom, a to nas ne bi nigdje odvelo, rekao nam je jučer politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, čija stranka s osam zastupnika računa na »tri, četiri predsjednika saborskih odbora«.


HDZ odlučuje


Ali, za razliku od mostovaca, zastupnicima lijevih opcija u Saboru određenu nelagodu stvara pomisao da će svojim glasom pomoći da netko iz Domovinskog pokreta postane potpredsjednik Sabora. U kampanji su oni Domovinski pokret portretirali kao najcrnji mrak, čak fašizam. Među zastupnicima koalicije okupljene oko platforme Možemo kola stoga i ideja da se pokušaju sa SDP-om izboriti da i drugi predsjednik Sabora bude iz »progresivne opozicije«.


Plenković: Sabor će ovo ljeto raditi

U vrijeme konstituiranja Sabora, zastupnici bi inače već debelo bili na godišnjem odmoru. Ovog će ljeta, međutim, raditi barem dio kolovoza. Nakon što novoizabrani zastupnici potvrde Vladu, neće nastupiti ustavna stanka do sredine rujna.
– Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana. To podrazumijeva i da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi. Postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora, pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako sada i biti, rekao je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade.

No, glasnogovornik te koalicije Gordan Bosanac službeno nam je rekao da je za njih konstituirajuća sjednica predaleko, a da bi već sada razmišljali o temi potpredsjednik Sabora. SDP je iz parlamentarnih izbora prešao u predizborno razdoblje jer su ostali bez predsjednika i moraju izabrati novoga.


Zato smo onoga koji se dosad kandidirao, aktualnog potpredsjednika stranke Peđu Grbina, pitali kako bi se SDP mogao postaviti prema činjenici da je Domovinski pokret stekao matematičko pravo na potpredsjednika Sabora.


– Domovinski pokret ima najviše zastupnika poslije SDP-a. Ali, za njihovog Hrvoja Zekanovića kao potpredsjednika Sabora svejedno sigurno ne bih glasao. Kad je riječ o Škori, mislim da bih to učinio teška srca, kazao nam je Grbin.


Izostane li dogovor oporbe o potpredsjednicima Sabora i ako bi za te dvije dužnosti bilo više od dva kandidata, onda bi faktično HDZ-ovi zastupnici svojim glasovima presudili tko bi bili potpredsjednici Sabora iz opozicijske kvote.