Horor na Pagu

Ministrica: ‘Majka nema kompetencije da se brine o djeci’. Što će biti s mališanima s Paga?

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Pixsell

Foto Facebook, Pixsell

Majka uglavnom ne zna zašto se to dogodilo. Nije previše niti kritična prema toj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu, rekla je Nada MurganićZAGREB Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, govoreći o slučaju oca s Paga koji je s balkona bacio svoju djecu i uočenim propustima u radu zadarskog Centra za socijalnu skrb, navela je da se radi o teškom propustu u organizaciji rada u nadležnosti ravnateljice, te očekuje da će Upravno vijeće te institucije preispitati njezinu odgovornost


Svima je jasno, ustvrdila je ministrica, da se u toj obitelji predugo vodio nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi s obzirom na starije dijete, gdje su bili jako loši rezultati jer je to dijete moralo napustiti obitelj.


– Već samo to je bilo suspektno i upozorenje da treba vršiti gotovo svakodnevnu kontrolu uvjeta života, omogućavanja dobrog i pravilnog razvoja i rasta četvero male djece, koja su i boležljiva i imaju određene teškoće u razvoju. Svakako da se je tu iz mnogo čega vidjelo da Centar za socijalnu skrb nije redovno pratio taj rast i razvoj, odnosno uvjete života u obitelji i da nije davao na vrijeme preporuke da se pomogne obitelj, odnosno da se u prvom redu pomogne djeci’, kazala je Murganić za RTL Danas.


Što s djecom?
Što će biti s djecom?


– Mi smo spremni da se djeca smjeste svi zajedno u udomiteljsku obitelj, ovisno kako će koja izlaziti iz bolnice. Sada im treba dobra njega i dobra skrb i ne samo fizički oporavak od bolesti, nego i psihološka i psihijatrijska pomoć, odgovorila je.


U četvrtak je ministrica razgovarala s majkom.


– Majka uglavnom ne zna zašto se to dogodilo. Nije previše niti kritična prema toj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud, rekla je Murganić.


A njena odgovornost?


Osjeća li odgovornost, s obzirom na sve slučajeve koji su se zaredali proteklih mjeseci?


– Izuzetno se osjećam odgovornom. Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži, kaže.


Po pitanju političke odgovornosti, odgovorila je da to svi redom traže, ne samo prema njoj, nego i prema drugim ministrima.


– To je dio politike. Ova velika kritičnost od svih koji su govorili o političkoj odgovornosti, nisu bili toliko kritični kada su oni sudjelovali u dužnostima i to baš u ovom Ministarstvu, dodaje.


Novinarka Damira Gregoret podsjetila ju je na slučaj kada je majka u Puli zadavila vlastito dijete. Ministrica je tada rekla da će biti sankcija, a dogodilo se da je jedna od zaposlenica samoinicijativno dala otkaz, dok su ostale dobile ukor, najblažu moguću kaznu i dalje rade. Ravnateljica je ista osoba.


Sustav devastiran


– Sustav je zaista devastiran. Mi nemamo socijalnih radnika. Ovi koji rade propuste dobili su određene kazne, kontrolira ih se dalje u radu. Centar za socijalnu skrb u Puli je često pod paskom stručnih službi Ministarstva, ali ne možemo reći da nismo odgovorni. Način na koji smo postupili i tada i sada je izuzetno odgovoran’, ustvrdila je ministrica.


Konstatirala je da je u slučaju s Paga poduzela konkretne mjere, tj. smjenu ravnateljice, a “kada se utvrdi odgovornost ostalih stručnih radnika, prema stupnju odgovornosti će se poduzeti i odgovornost prema njima”.


– Zadatak ministrice je da kroz politike i zakone, mjere, kadrovsku politiku i financijska sredstva ojača sustav. Treba imati sve ovo o čemu sam govorila da bi sustav mogao funkcionirati, napomenula je.


Ostavka?


Premijeru ne misli ponuditi ostavku?


– Mislim da ne možemo po jednom zaista tragičnom i drastičnom primjeru. Radi se o tome da sigurno postoji mnogo naših akcija i skrbi prema korisnicima, o radu socijalnih radnika koji rade izuzetno težak i nezahvalan posao, koji su uvijek krivi i kada nisu krivi, da to ostaje u sjeni. Po ovakvim situacijama ne možemo okriviti cijeli sustav. Političari će sigurno razgovarati o političkoj odgovornosti, ali i oni imaju odgovornost, jer taj sustav nije počeo sa mojim dolaskom. Moja odgovornost je u mojem predanom radu, zaključila je Nada Murganić za RTL Danas.