Povjerenstvo

Ministrica Brnjac nije na vrijeme prijavila gliser, pokrenut postupak

Hina

Nikolina Brnjac / Foto Davor Kovačević

Nikolina Brnjac / Foto Davor Kovačević

U prijavi se navodilo da su Brnjac i njezin suprug Goran bez kredita i zaduženja stekli veliku imovinu koju nisu prijavili, a riječ je o plovilu Jeanneau Leader 805Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac zbog nesklada u imovinskoj kartici u kojoj nije na vrijeme prijavila gliser u vlasništvu supruga.


U prijavi se navodilo da su Brnjac i njezin suprug Goran bez kredita i zaduženja stekli veliku imovinu koju nisu prijavili, a riječ je o plovilu Jeanneau Leader 805 registriranom na supruga.


Prijavitelj tvrdi također da je suprug u imovinskoj kartici prijavio samo manji brod Damor dok su novi, vrijedan 85 tisuća eura kupljen prije ljeta 2018. “zamračili”.
Ministrica je Povjerenstvu dostavila račun i kupoprodajni ugovor, uz napomenu da omaškom nije navela podatak da je brod Damor prodan i da je za nešto manji iznos kupljen drugi brod.


Povjerenstvo je utvrdilo da je dužnosnica tek 2019. upisala novi brod u imovinsku karticu zbog čega je godinu i pol dana bila u neskladu, što je i sama priznala u očitovanju.


Objasnila je da je razlog omaška, a ne namjera ili neki drugi razlog, posebice ne prikrivanje imovine s obzirom na to da njezin suprug ni u jednom trenutku nije bio vlasnik oba broda. Navela je kako je mislila da novi brod ne treba prijavljivati jer se radi o istoj vrijednosti.


Postupak nije pokrenut protiv saborske zastupnice Ljubice Lukačić, bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegovog nasljednika Vilija Beroša koji su bili prijavljeni zbog mogućeg pogodovanja u postupku javne nabave najma, pranja i glačanja rublja za 14 zdravstvenih ustanova.


Prijavitelj je tvrdio da su uvjeti postavljeni tako da ih ispunjava isključivo zajednica ponuditelja koju čine tvrtka KROKOTEKS i zagrebački URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u kojoj je Lukačić pomoćnica ravnateljice.


Radi se o javnoj nabavi vrijednoj 108 milijuna kuna u čijoj je pripremi prema tvrdnji prijavitelja sudjelovao Kujundžić a nastavio ju je provoditi Beroš dolaskom na ministarsku dužnost 2020.


Povjerenstvo je, međutim uvidom u izvješće Državne komisije za javnu nabavu utvrdilo da je u konkretnom slučaju bila u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi primjena članka 51. kojim je pravo sudjelovanja rezervirano za zaštitne i integrativne radionice.


Također nije pronađen privatni interes Beroša ni njegovog prethodnika, kao ni poveznica između Lukačić i Ministarstva zdravstva.


Postupak protiv Kujundžića nije pokrenut ni u odvojenom slučaju u kojem je bio prijavljen za sukob interesa jer je prihvatio mišljenje povjerenstva za nadzor rada osječkog KBC-a čiji su članovi u prijateljskim odnosima s liječnicima na čije bi propuste trebali ukazivati.


Odlučeno je da se postupak ne pokrene ni protiv saborskog zastupnika Branka Grčića prijavljenog da je propustio prijaviti članstvo u Rotary klubu Split. Utvrđeno je da Grčić nije član tog kluba od 2009., dok je Zakon o sprječavaju sukoba interesa na snagu od 2011.


Postupak nije pokrenut ni protiv zastupnika u saboru i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača jer nisu utvrđene nepravilnosti u poslovnim odnosima između grada Čakovca i tvrtke AC Jesenović za što je bio prijavljen, a nije sporan ni automobil BMW X5 koji je koristio na leasing.