HOBOTNICA

I Ministarstvo graditeljstva pod optužnicom: USKOK prijavio 7 osoba za malverzaciju sa zemljištem

Hina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Radi se o nekoliko kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlastiSPLIT – Zbog nekoliko kaznenih djela koja su počinjena radi legalizacije 55 metara četvornih u Vili Harmony na Bačvicama, investitora Špinut d.o.o. Split, USKOK je optužio sedam osoba, objavljeno je na njihovim stranicama.


Kako se navodi, radi se o nekoliko kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave.


Optuženi su načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Josip Bienendfeld (58), bivši zaposlenik tog ministarstva Željko Korica (67), član uprave splitske tvrtke Zoran Sikirica (58), te L. P. M. (57), A. D. (55), T. B. (54) i D. R. (56).
Prvu trojicu optuženih se tereti da su od 18. ožujka do 15. travnja u Splitu i Zagrebu od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Splita tražili ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole izdane trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje hotela, navodi se u optužnici.


Sikirica je od Korice zatražio posredovanje kako bi kako bi ministarstvo splitskoj tvrtki izdalo mišljenje temeljem kojeg se ne bi rušila etaža hotela.


Korica je potom dogovorio sastanak u Zagrebu na kojem su prisustvovala prva trojica optuženih, ubrzo je splitska tvrtka dobila mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole za što je Bienenfeldu plaćeno 660 eura. Ubrzo je splitska tvrtka zatražila i dobila građevinsku dozvolu za izgradnju hotela veće površine u čemu su im pomogli ostali optuženici.