Darko Horvat

Ministar otkrio koliko je Vlada do sada osigurala novca za obnovu potresom pogođenog područja. Procjena štete još nije gotova

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Procjena štete, otkrio je, u ovom trenutku još nije gotova, a svi zahtjevi za obnovu, rekao je, "podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova".Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a te ustvrdio da “kompletno osigurani financijski aranžman za obnovu Vlada još nema, a dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna.” Kričarima je poručio da ćemo “mjesec dana nakon katastrofe koja se dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji u Narodnim novinama imati jasna pravila ponašanja kako organizirati obnovu”.


– Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna – kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun. Idemo prema Nacionalnom programu oporavka kroz koji ćemo također u poglavlju 7. zatražiti određene financijske aranžmane u obliku bespovratnih sredstava, ali i zajmova, rekao je Horvat u središnjem Dnevniku HRT-a.


Istaknuo je i da je jasno utvrđena distinkcija kojim će se omjerima država uključiti u kojem području u sufinanciranju.
– Na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u segmentu konstrukcijske obnove smo imali omjere 60-20-20, na ovom području na kojem je proglašena katastrofa država će se uključiti sa sufinanciranjem 100 posto obnove, istaknuo je ministar.


Procjena štete, otkrio je, u ovom trenutku još nije gotova, a svi zahtjevi za obnovu, rekao je, “podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova”.


– Zahtjeve smo počeli zaprimati nekoliko dana prije Božića, kroz koji dan imat ćemo i generirane prve odluke. Ono što se i dan danas analizira jest kompliciranost zahtjeva i svih dokumenata koji kao prilozi moraju biti podneseni da bismo validirali zahtjev i temeljem njega izdali odluku. Radimo na uputi kojom ćemo građanima olakšati popunjavanje zahtjeva, istaknuo je Horvat.


Idući tjedan, otkrio je još ministar, prva četiri službenika stići će u prostore Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Petrinji, kako bi pomogli građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu.