Izjava predsjednika

Milanović o presudi Vrhovnog suda: ‘Tajming je stvarno neobičan, kao da ih je netko ucjenjivao’

P. N.

Foto Tomislav Miletic/PIXSEL

Foto Tomislav Miletic/PIXSEL

Odluka je napisana i stajala u pisarni, pa objavljena dan prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda. Netko je donio tu odluku, a nije kotlovničarPredsjednik Zoran Milanović komentirao je danas konačnu presudu Vrhovnog suda u slučaju afere Fimi media.


“Sud je u činjeničnom supstratu potvrdio sve što je ustanovio prvostupanjski sud, osim kod jedne osobe koju je oslobodio. To s Plenkovićem stvarno nema veze, iako ima s nekim ljudima koji su i tada bili aktivni i sada su. No tajming je neobičan, a presuda je očito napisana ranije. To je bistro kao gorski potok, odluka je napisana i stajala u pisarni, pa objavljena dan prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda. Netko je donio tu odluku, a nije kotlovničar. Kao da ih je netko ucjenjivao”, prokomentirao je Milanović.


Kaže da bi, da je član HDZ-a bio sada revoltiran objavom presude.
“Očito se nešto pokušavalo iskamčiti. Ne znam je li ovo što govorim u obranu HDZ-a, ali jest u obranu poštenja. Nije mi jasno kako je moguće da se na taj način tempalno manipulira s presudama. Zašto? Zato jer mogu, jer im ne može nitko ništa”, dodao je Milanović.


O kokainu u vojsci


Vezano za otkriće konzumiranja kokaina u OS RH, Milanović ne misli tražiti testiranje cijele postrojbe.


“To apsolutno jesu izolirani slučajevi, ali je zabrinjavajuće. Neću tražiti testiranje cijele postrojbe. Otkud im droga? Pa što tu nije jasno? Kupili su je na crnom tržištu. No to su izolirani slučajevi, vi implicirate da imamo narkomansku vojsku, a to nije istina”, ustvrdio je.


Za današnji konačni izbor predsjednika Vrhovnog suda, rekao je da je sve moglo biti gotovo u samo mjesec dana.


“Ja ovo ne vidim kao svoju pobjedu, nego mogućnost da stvari funkcioniraju bolje”, kaže Milanović.


O HRT-u


Upitan je i za sinoćnji prosvjed u Hrvatskom saboru.


“Procedura je važna. Ja sam rekao i ponovit ću. Zadnji ravnatelj koji je sada u zatvoru bio je politički izbor HDZ-a, kao što je moj izbor bio g. Radman, što nikad nisam tajio. To je državna televizija, ali dolazimo sad do crte koja bi trebala biti povučena u betonu, a to je utjecaj HRT-a u području dnevne politike. To im treba uzeti i ostaviti im sve ono što druge televizije ne rade, poput kulture, povijesti i slično. Da se bave dnevnom politikom, to je opasno. U tome je sjeme nesporazuma i zla.


Nitko se ne bori za HRT zbog emisije o poljoprivredi. Nego zbog politike. Građani su itekako informirani, ne treba im HRT za to”, zaključio je Milanović.


O cijenama goriva


“Dobro je da je vlada ograničila cijenu goriva, to je jedino što može napraviti, iako to ima svoju cijenu. Sad mogu samo ono što i svi drugi, nadati se da će se cijene smiriti”.