Predsjednik Republike

Milanović: Možemo podignuti optužnicu protiv Vučića jer je divljao na teritoriju Hrvatske

Portal Novi list

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pokazuje se dobra volja da se priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku, a ne obrnuto, i onda tuf. Ja bih sad trebao reagirati iz koljena, iz kuka...Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u srijedu poslijepodne manifestaciju Špancirfest u Varaždinu. Na Špancirfestu mu se, rekao je, sviđa, te rado dolazi.


“Hodat ću i gledati”, rekao je Milanović.


Tom prilikom odgovarao je na pitanja novinara na više tema, uključujući Vladine mjere za ublažvanje poskupljenja i energetske krize, ratu u Ukrajini, a dotaknuo se i optužnica iz Srbije za četvoricu hrvatskih pilota.


Europa se “ponaša kao pijun”
Što bi Vlada mogla i trebala učiniti, s obzirom na to da nas čeka skupa jesen?


“Trebala bi naći puno novca. Ali, sad je kasno. Neće ga nitko naći, ni Nijemci jer je rat već pola godine u Ukrajini. Sve ovo što se događa je posljedica rata. I covid krize u kojoj je štampano puno novca”, rekao je Milanović, prenosi tportal.


Po njemu, to je strateški problem cijele Europe, koja se, smatra, u ovoj situaciji “ponaša kao pijun”.


“Ponaša se naprosto kao faktor koji niti je odlučivao o ratu, niti će ga se pitati kad će rat završiti. Morat će za stol sjesti Rusi i Amerikanci. Zvuči grubo, ali tako je”, drži Milanović.


“Sad bih trebao reagirati iz koljena, iz kuka”


Dotaknuo se optužnice iz Beograda protiv četvorice hrvatskih pilota.


“Imamo još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ovo što je napravio službeni Beograd, ne neko tužiteljstvo…


Pokazuje se dobra volja da se priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku, a ne obrnuto, i onda tuf. Tema je važna za Vijeće da uskladimo stav kako ćemo reagirati.


Ja bih sad trebao reagirati iz koljena, iz kuka. Vučić i suradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak da se podigne optužnicu protiv četvorice ratnih zapovjednika, od kojih dvojicu znam i mogu dati ruku za njih da nisu nacionalisti i da nisu odgovorni za ništa”, rekao je Milanović.


Kao u pjesmi Branka Ćopića


On, kaže, ne želi raspravljati o tome jer Srbija nema pravo za podizanje takve optužnice.


“Mi možemo podignuti optužnicu protiv predsjednika Vučića zato što je divljao na teritoriju Hrvatske, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića na kojoj su se navodno dogodila ta djeca, gdje su navodno poginula neka djeca.


Meni je žao zbog toga, ali za to ne mogu biti odgovorni hrvatski zapovjednici. Ja nikada ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hrvatsku djecu kao žrtve u ratu.


Djeca su djeca. Ako netko spominje ‘srpsku djecu’ u političkom diskursu, taj čovjek je varalica, opasan”, rekao je Milanović.


Kritizirao je reakciju hrvatske Vlade koja je, rekao je, Milanović, bila “da se s time ne slažu”.


“Što će Hrvatska poduzeti da zaštiti svoje zapovjednike? Prijeti optužnica protiv Miljavca i Domazeta Loše. Hoćemo se opet gromoglasno neslagati?


Država tako ne bi trebala reagirati, jer takva država nije ozbiljna. Ova je optužnica namjerno tempirana da se skrene pozornost s određenih problema koje vlast u Beogradu ima, za što si je sama kriva, a što nema veze s ratom u Ukrajini”, rekao je Milanović.


“Kako ćemo zaštititi svoje ljude?”


Kako dodaje, reakcija Plenkovićeve Vlade jest da se ne slaže s optužnicom. To po njemu nije dosta.


“Kako ćemo zaštititi svoje ljude? Kako su u Beogradu utvrdili nakon 27 godina da su baš ti ljudi krivi za napad neke kolone dva dana nakon Oluje, na civile?


Jesu li ti civili možda bili među tenkovima? Sve to skupa je besmislena priča.


Srbija sebi uzima pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gdje i bilo kada na prostorima bivše Jugoslavije, a Hrvatska to ne radi, makar je u puno jačoj vanjskopolitičkoj situaciji od Srbije, jer pokušavamo igrati fer.


Ali ne ide, to moramo konstatirati. Sad Srbija žele da ih napadnemo i zaprijetimo istim optužnicama. Idemo se dogovoriti što ćemo.


Blokirati njihov ulazak u Europsku uniju? Pa da im je do toga stalo, i to bi bio instrument, ali im nije stalo”, rekao je Milanović.