Obljetnica Oluje

Odana počast braniteljima u Kninu: “Srbija mora pogledati istini u oči i prihvatiti odgovornost za događaje u ’90-im godinama”

Hina, Portal Novi list

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obilježavanje 26. godišnjice Oluje u Kninu  završit će vatrometom u 22 sata.12:15 Umirovljeni general Pavao Miljavac rekao je za N1 da je, s obzirom na okolnosti, svečanost bila primjerena, a poruke usmjerene prema budućnosti.


O Skeji je rekao: “Meni je to već dosadno. Odajem pijetet poginulim HOS-ovcima, ali trebaju vidjeti govor Tuđmana kad je rekao da smo nastavili s tim govorima, pitanje je bismo li imali Hrvatsku. Nije mi jasno zašto to toliko forsiraju. Neka sami ljudi procjene što to znači. Ako baš hoćete, oni u Oluji nisu sudjelovali, ali uzimaju si za pravo da uzimaju dio javnog prostora.”


11:59 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je nakon prigodnih govora na stadionu, javlja Televizija N1:
“Prije svega želim uputiti čestitku braniteljima. Poruke koje smo čuli su afirmativne. Afirmirajući branitelje koji su najsnažniji temelj suvremene Republike Hrvatske, posebno je važno izdvojiti one poruke predsjednika Vlade glede svih mjera koje Vlada provodi. Posebno bih izdvojio važno pitanje pronalaska nestalih i naš kontinuirani napor u traženju informacija o nestalima. Kad sažmemo sve danas izrečeno, smatram važnim poruke pukovnika Danijela Rehaka.”


Na rekaciju dijela Domovinskog pokreta koji nisu htjeli doći na svečanost na stadion jer nisu pozvane sve gardijske brigade, Medved je rekao: “Želim podsjetiti da smo prije više od mjesec dana uvažavajući stav HZJZ-a analizirali i zaključili da je nogometno igralište najprikladnije. Broj nazočnih je ograničen zbog mjera i zato organizacijski odbor u skladu s mogućnostima zaista je maksimalno koordinirao u svjetlu da svi koji žele sudjelovati, sudjeluju. Dužni smo se držati mjera, poštovali smo 1000 stolica koliko je propisano.”


Dnašnje izvikivanje pozdrava Za dom spremni predsjednika udruge 9. bojne HOS-a i njenog ratnog zapovjednika Marka Skeje, nije htio komentirati: “Prije programa na stadionu položili smo vijence i onda došli ovdje. Vidjet ćemo što se dogodilo, a onda ćemo dati odgovor. Što se tiče pristupa toj problematici, Vlada je učinila iskorak, oformilo Vijeće i pridržavamo se njihovih zaključaka.”


11:15 Zasipaju Hrvatsku izmišljenim optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika po zapovjednoj odgovornosti. Treba reći, gospodo taj film ne bute gledali i tim ljudima se u Hrvatskoj neće suditi, poručio je predsjednik Milanović u svom govoru u Kninu.


11:00 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak kako nema nikakve dileme niti sumnje da je vojno redarstvena operacija Oluja bila legalna i legitimna te pravedna operacija, dodavši kako je nikakav povijesni revizionizam neće uzdrmati.


“Nema nikakve dileme, nema nikakve sumnje, to je bila legalna i legitimna vojna operacija, pravedna operacija, i to je činjenica. Povijesna činjenica koju nikakav povijesni revizionizam, nikakva lažna interpretacija povijesnih činjenica neće uzdrmati”, rekao je Jandroković u svojem govoru na 26. obljetnici VRO Oluja.


“Hvala svima koji ste uložili sebe u hrvatsku slobodu, hrvatski mir i hrvatsku neovisnost. Prošlo je već 26 godina od ove briljantne vojno redarstvene operacije, vjerojatno najveće pobjede u povijesti hrvatskog naroda”, kazao je Jandrković.


Hrvatski narod, dodao je, zauvijek će pamtiti Oluju, hrvatski narod svjestan je da je Domovinski rat stijena na kojem počiva moderna hrvatska država. I na toj čvrstoj stijeni započeli smo izgradnju naše države, a nije bilo lako.


Prisjetio se prvih slobodnih demokratskih izbora, Božićnog ustava, referenduma i povijesnih odluka Hrvatskog sabora, pobjeda u Domovinskom ratu te mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja, nakon čega je uslijedio proces obnove, međunarodne afirmacije te članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.


“Hrvatski narod i ova generacija Hrvata ostvarila je velike pobjede, ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve i na to moramo biti ponosni, toga moramo biti svjesni i mlađe naraštaje uvijek podsjećati na to da smo narod koji je pobijedio i koji je uspješno realizirao sve ono što si je zadao na početku stvaranja svoje neovisne i suverene države”, poručio je Jandroković.


Naglasio je kako je Hrvatska danas stabilna demokracija, međunarodno afirmirana i utjecajna te jedna od najprepoznatljivijih svjetskih turističkih destinacija.


Ističe kako su pred Hrvatskom danas neki novi izazovi, drugačiji i svojstveni svijetu u kojem živimo, a da je taj svijet prepun izazova koji su nepredvidivi, često konfuzni i opasni.


“Osim klimatskih promjena i gotovo svakodnevnih prirodnih katastrofa, pogodila nas i je epidemija covida-19. Oko nas se događaju brojne promjene u međunarodnom poretku, multilateralizam kakav pamtimo slabi, veliki igraju presudne uloge, a mali moraju tražiti načine kako da se u tom svijetu snađu”, naglasio je Jandroković.


Smatra kako je današnja demokracija kakvu poznajemo ugrožena, i to populizmom, demagogijama, lažima i manipulacijama, koje mijenjaju sustave za koje smo smatrali da će trajati i biti stabilniji nego što jesu.


“U našem susjedstvu događaju se procesi na koje ne možemo žmiriti. Postoje stalne tendencije u Bosni i Hercegovini da se ugrozi pozicija hrvatskog naroda, oslabi, ili da nestane njegova konstitutivnost i jednakopravnost, to hrvatska država neće dozvoliti, i neće stajati skrštenih ruku u bilo kakvim pokušajima slabljenja pozicije hrvatskog naroda u BiH”, kazao je Jandroković.


Osvrnuo se i na Srbiju, gdje je konstantan pokušaj povijesnog revizionizma, onoga iz Drugog svjetskog rata te onoga iz moderne hrvatske povijesti i povijesti ovoga prostora. “Na to ćemo stalno ukazivati”, kaže.


Poruka Srbiji iz Knina


“Poruka Srbiji koja ide iz Knina: Pogledajte istini u oči, prihvatite povijesne činjenice i odgovornost za ono što se događalo u ’90-im godinama i nakon toga možemo puno bolje i kvalitetnije surađivati”, poručio je Jandroković.


S obzirom na sve promjene u svijetu, ističe Jandroković, dužni su osigurati odgovore te da se kao narod i država moramo snaći u tim novim okolnostima, poglavito jačanjem institucija hrvatske države.


“Moramo jačati naš međunarodni položaj i snažiti savezništva, nitko ne može u današnjem svijetu biti sam, tako da je iznimno bitno ući što prije u Schengen, kada se steknu uvjeti u Eurozonu, i graditi prijateljstva i partnerstva s najutjecajnijim i najsnažnijim svjetskim državama, poručio je Jandroković.


Ali ono što je najvažnije, dodao je, trebamo jačati taj pobjednički hrvatski duh, domoljublje, bez obzira na političku pripadnost, bez obzira na svjetonazor, ljubiti domovinu, ugraditi dio sebe u napredak, brinuti o javnom dobru, treba biti zadaća svih nas.


Smatra kako Hrvatska mora biti na ponos svih njenih građana, a posebno branitelja i njihovih obitelji, koji su ugradili dio sebe u modernu Hrvatsku.


“Ali Hrvatska mora biti na ponos naših mladih, koje moramo više slušati, moramo pratiti što nam govore i pokazuju, jer oni su nešto drugačiji od nas, drugačije su se profilirali kroz svoje djetinjstvo i svoju mladost, drugačije su učili, drugačiji su utjecati na njih nego što su bili na nas”, rekao je Jandroković.


Smatra kako je iznimno bitno da ih uvažavamo i slušamo, i podučavamo ih tim tradicionalnim vrijednostima na kojima počiva moderna hrvatska država, ali isto tako da im damo slobodu da kreativno grade i razmišljaju u budućnosti.


 


 10:40 Domovinski rat i pobjeda u njemu temelji su hrvatske države, otkrivanje istine o nestalima i procesiranje ratnih zločina ostaju naša dužnost, rekao je premijer Andrej Plenković u svom govoru u Kninu


Plenković: Legitimnost Oluje je neupitna, Srbija mora prekinuti jalovu retoriku prošlosti i okrenuti se budućnosti10:10 Minutom šutnje odana je počast poginulima


Foto galerija: Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Foto: Davor Kovačević


10:00 Čitaju se imena poginulih branitelja


09:54  Ispaljeno je 26 počasnih plotuna


09:47 Na tvrđavi se zavijorila hrvatska zastava. Za trajanja ceremonije na  Kninskoj tvrđavi crkvena su zvona u 9,43 zvonjavom podsjetila na ulazak Hrvatske vojske u Knin u to vrijeme prije 26. godina.


Marko Dimic/PIXSELL


09:45 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je na twitteru Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu VRO Oluje.


Svima od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu VRO Oluje.


Žrtva branitelja dala nam je slobodu, ponos i državu, a zaštita njihovog položaja i dostojanstva Domovinskog rata naša je trajna obveza!
Polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu Ante Starčević u Kninu u četvrtak ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.


Vijenac su položili zajedno predsjednik  Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom jedinica lokalne samouprave koje je predvodio župan šibenski Marko Jelić. Vijenac je odvojeno položilo izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Goranom Jandrokovićem te izaslanstvo Vlade s ministrima na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.


Vijenac su također položile udruge obitelji stradalnika Domovinskoga rata.


Polaganju vijenaca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Na središnjoj svečanosti na gradskom stadionu u Kninu očekuju se obraćanja predsjednika Republike Zoran Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Nakon obraćanja državnih čelnika uslijedit će program akrobatske grupe “Krila Oluje.”


Prije njihova obraćanja na video zidu postavljenom na stadionu videolinkom će se prenositi ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske uz pjevanje himne. Za trajanja ceremonije na  Kninskoj tvrđavi crkvena su zvona u 9,43 zvonjavom podsjetila na ulazak Hrvatske vojske u Knin u to vrijeme prije 26. godina.


Nakon toga na  gradskom stadionu će se čitati povjesnica Vojno redarstvene operacije Oluja 95 te će se za vrijeme čitanja ispaliti počasni plotuni. Na kraju ceremonije dizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi bit će upriličen prelet zrakoplova MIG -21.


Po završetku središnje svečanosti uslijedit će u 11,45  sati u crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta sveta misa koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.


U večernjim satima (u 20 sat) na Kninskoj će se tvrđavi održati koncert Orkestra Oružanih snag RH. Taj će se koncert, zbog epidemioloških mjera, održati bez publike ali  će ga izravno prenositi Hrvatska televizija.


Obilježavanje 26. godišnjice Oluje u Kninu  završit će vatrometom u 22 sata.