Premijer u Kninu

Plenković: Legitimnost Oluje je neupitna, Srbija mora prekinuti jalovu retoriku prošlosti i okrenuti se budućnosti

Portal Novi list

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Domovinski rat i pobjeda u njemu temelji su hrvatske države, otkrivanje istine o nestalima i procesiranje ratnih zločina ostaju naša dužnost, rekao je PlenkovićAndrej Plenković obratio se nazočnima u Kninu.


– Uvijek je poseban osjećaj doći u Knin na današnji da.


To je prilika da se prisjetimo dana ponosa i pobjede i koji su duboko urezani u srca svih Hrvata, ali i izraz trajne zahvale svima koji su dali život za Hrvatsku.
Odajemo priznanje pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i policji koji su pod vodstvom predsjednika Franje Tuđmana na bojnom polju porazile velikosrpsku politiku Milšovićevog režima.


Tu pobjedu i legitimno pravo da živimo slobno platili smo životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni kao i pripadanicima nacionalnih manjina koje su branile Hrvatsku.


Domovinski rat i pobjeda u njemu temelji su hrvatske države, otkrivanje istine o nestalima i procesiranje ratnih zločina ostaju naša dužnost.


Foto galerija: Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Foto: Davor Kovačević


Uvijek ćemo dostajno slaviti Oluju.


Vodimo se politikom pomirbe i suživota i razumijevanja uz poštovanje povijesne istine i izraza pijeteta svim nedužnim žrtvama, ali nikome nećemo nikada dopustiti da dovodi u pitanje legitmnost Oluje i obrambeni karakter Dmovniskog rata. To je i poruka Srbiji da prekine jalovu reotoriku prošlosti i okrene se pomirenju i budućnosti.


Izazovi pred nama su simbolizirani u vrrijednostima Domovinskog rata; pandemija, ekonomska kriza, demografska opstojnost, obnova od potresa, klimatska kriza…, rekao je Plenković.


Između ostalog, spomenuo je i kako će za 29. obljetnicu iznad Knina letjeti Rafali, istaknuo je i novi projekt težak 10 milijardi kuna za Dalmatinsku zagoru, Baniju, Liku i Gorski kotar, a svoj govor je završio čestitavši još jednom zlatnoj olimpijki Matei Jelić koja je u Knin donijela zlatnu medalju.