HRVATSKI PREDSJEDNICI

Milanović hvali Tuđmana: “Nikad nisam glasao za njega, ali podržavam njegovu ideju o malim narodima”

Hina

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

"Kada mali narodi krenu sanjariti o velikim idejama vrlo brzo postanu još manji jer dolaze u sukob s drugim još većim idejama", rekao je Milanović, reproduciravši Tuđmanovu idejuZAGREB – Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u srijedu da EU nema alternativu te da je Unija sudbina Hrvatske, ali se založio protiv širenja ovlasti Europske unije kako se zemlje članice ne bi našle u presnažnom stisku.


Milanović je u obraćanju šefovima diplomatskih misija u Hrvatskoj rekao da Europsku uniju ne doživljava kao “projekt”, što je tehnički pojam, već kao “sudbinu za Hrvatsku” i “jedini pametan put”.


Poručio je da je svjestan mana određenih europskih institucija, ali je istaknuo da nije riječ o “sistemskoj kritici”, jer članstvo u EU-u nema alternativu.
Kao ograničenje Europske unije istaknuo je “potrebu Europske komisije da buja i raste u utjecaju kao svaka birokracija”.


“Ali sve su to nepogode, izazovi s kojima se normalno živi”, dodao je Milanović na Pantovčaku.


Prejaki stisak, kao boa


Milanović je i 2015., kao hrvatski premijer, podržao plan smanjenja ovlasti EK-a tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona.


“Nisam nikada bio pobornik Unije koja stalno raste i koja je sve bliže i bliže. To znači više birokracije u EK-u”, izjavio je tada nakon sastanka s Cameronom, kojega je spomenuo u srijedu.


Cameron bi, kazao je Milanović, “dobivao napad nervoze” kada bi čuo za pojam “sve bliža Unija” (ever-closer Union).


“U jednom trenutku treba reći gdje je granice integracije jer prevelik zagrljaj može dovesti do konstrikcije”, rekao je Milanović, usporedivši to sa stiskom zmije boe constrictor.


Milanović je istaknuo da “jako puno ljudi” u Europi smatra da EU ulazi u “intimni prostor”.


Podcjenjivanje takvog razmišljanja dovelo je do brexita, kazao je Milanović i dodao da iz brexita “treba izvući neke pametne zaključke”,


Slaganje s  Tuđmanom


Milanović je kazao da nikada nije glasao za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, ali ima “dosta razumijevanja za mnoge njegove poteze”.


U tom je kontekstu istaknuo Tuđmanovu knjigu iz 1969. “Velike ideje i mali narodi”.


“Kada mali narodi krenu sanjariti o velikim idejama vrlo brzo postanu još manji jer dolaze u sukob s drugim još većim idejama”, rekao je Milanović, reproduciravši Tuđmanovu ideju.


Tuđman je u svojim knjigama “Velike ideje i mali  narodi” te “Nacionalno pitanje u suvremenoj Europi” iz 1981. pisao da velike sile koriste velike ideologije kako bi podvrgle manje narode svojoj dominaciji.


Nema odstupanja od vladavine prava


Hrvatski predsjednik je ustvrdio da dio građana nije za njega glasao, što može prihvatiti, ali je istaknuo da nema odustajanja od temeljnih principa.


Vladavina prava, otvoreno društvo, slobodni i neovisni mediji temelj su društva i od njih nema odstupanja, istaknuo je Milanović.


“To što sam govorio je moj program, tako ću se i ponašati”, kazao je Milanović.


Nije loše da je svima loše


Milanović je komentirao krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te je istaknuo da se ostvarila “navodno konfucijanska” kletva: “Dabogda živio u interesantnim vremenima”.


Kazao je da je ekonomska šteta “ekstremna”. “Koliko god je to loše, nije loše što se događa svima”, ustvrdio je.


“To je istovremeno dobro i loše, ne možemo nikoga optuživati da je kriv. Nitko za to nije kriv”, dodao je.


Milanović je izrazio žaljenje što je hrvatskog predsjedanje EU-om u prvoj polovici ove godine prošlo “neprimjećeno” na valu koronakrize, jer je siguran, kako je rekao, da se hrvatska administracija za predsjedanje bila kvalitetno pripremila.


Komentirao je i potres koji je “traumatizirao” zajednicu, dodajući kako nikada ne zna kako se “ispravno kaže”: zemljotres ili potres.


“Zemljotres je valjda, logičnije je”, kazao je.


Bit ću nepristran akter


Milanović se kratko osvrnuo i na svoj premijerski mandat koji se, smatra, zbog recesije odvijao u težim vremenima od današnjih.


“Ljepota i ružnoća je u oku promatrača”, kazao je Milanović, referirajući se na ocjene njegova premijerskog mandata.


Istaknuo je da će dati mandat opciji koja “dokaže” da ima podršku većine zastupnika te da će biti nepristran predsjednik. Neće se miješati u rad vlade “gdje to može izazvati kaos”.


“Sam sam bio s te strane ograde i znam što to znači”, dodao je.


Blaženi i prokleti engleski


Milanović se šefovima diplomatskih misija obratio na hrvatskom jeziku, što, kako je kazao, “rijetko čini”.


Prisjetio se da je na Europskom vijeću uvijek govorio engleski.


“Blaženi engleski i prokleti engleski”, kazao je.


Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH i doajen Diplomatskog zbora, govorio je nakon Milanovića i čestitao Hrvatskoj jer se dobro nosila s “tako velikim izazovima” koje je izazvala pandemija koronavirusa.