Posjet

Milanović Erdoganu: Predsjednik Turske došao je na sahranu Tuđmanu. To se ne zaboravlja

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Milanović je Erdogana dočekao crvenim tepihom i postrojavanjem počasne gardeTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeni dio posjeta Zagrebu počeo je susretom s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem koji je Erdogana nazvao dragim prijateljem. Dočekao ga je crvenim tepihom i postrojavanjem počasne garde.


“Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, posebna mi je čast ugostiti gospodina Erdogana s velikom delegacijom. Ovo podcrtava naše dobre odnose”, rekao je Zoran Milanović, prenosi N1.


“Turska je bila uz Hrvatsku 90-ih”


“Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih. To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situaciji, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik Vlade. To se ne zaboravlja.


Foto galerija: Erdogan i Milanović na Pantovčaku Foto: Davor Kovačević
Razgovarali smo o nizu tema – BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajini, o robnoj razmjeni… Moramo ponuditi što možemo kao članica EU-a, NATO-a. Suradnja s Turskom se nastavlja i u području ekonomije, odnosa u susjedstvu…


O ovim temama moramo razgovarati više. Vidimo dobre namjere, ali i nedovoljnu upoznatost sa stavovima. Treba nam više dijaloga”, dodao je Milanović zahvalivši još jednom.


“Susjedi smo iako nemamo zajedničke granice”


“Veliko mi je zadovoljstvo što sam nakon šest godina opet u Zagrebu”, rekao je Erdogan i zahvalio na gostoprimstvu.


“Naše zemlje imaju duboke povijesne i kulturne veze, doživljavaju se kao susjedi iako nemaju zajedničke granice. Turska je među prvima dostavila pomoć nakon nepogoda u Hrvatskoj, a Hrvatska je nama poslala kanader kad smo imali požare.


Potpisali smo tri sporazuma. Detaljno smo razgovarali o ratu u Ukrajini. Detaljno smo razgovarali o izborima u BiH. Trgovina među našim zemljama se od prošle godine oporavlja.


Naše tvrtke realiziraju važne projekte u raznim sektorima. Turska pomno prati zbivanja na Balkanu i daje svoje doprinose. Istaknuli smo potporu miru i stabilnosti BiH i europskim integracijama.


Govorili smo o doprinosima koje možemo dati kao Turska i Hrvatska, dogovorili smo nastavak dijaloga po pitanju BiH nakon izbora”, dodao je i zahvalio još jednom na toplom gostoprimstvu.


Milanović o izbornom procesu u BiH


Odgovarajući na pitanja novinara oko pozicije Hrvatske i Turske vezano uz izborni proces u BiH, turski predsjednik izjavio je da se o izbornoj reformi u BiH moraju dogovoriti čelnici Bošnjaka, Srba i Hrvata, suprotno hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji smatra da bi izmjene trebao nametnuti visoki predstavnik međunarodne zajednice.


“Pokušavamo Vlada i ja ispraviti nepravde i kršenja Daytonskog sporazuma koji je osnova mira u BiH, koji je sporazum o podjeli vlasti, užasno delikatan.


Neću ponavljati naše poznate stavove, da su Hrvati najmalobrojniji, da su jedan od tri konstitutivnih naroda i da se stvari mogu rješavati samo dogovorom legitimnih predstavnika naroda.


Što se tiče uloge visokog predstavnika, bio sam kritičan. Tu imamo s jedne strane Dodika koji je strog kritičar, a mi tražimo pojašnjenje i akciju.


Treba nam više supstativnog razgovora da istaknemo probleme kojih Turska zbog veličine i udaljenosti nije svjesna. Učini li nešto visoki predstavnik, ja ću biti zadovoljan.


U tome se razlikujemo ja i predsjednik Erdogan, Hrvatska i Turska”, rekao je Milanović.


Evo što o tome misli Erdogan


Govoreći o toj temi Erdogan je rekao: “Imao sam prilike razgovarati u BiH gdje smo detaljno razgovarali o problemima. Odluke moraju donijeti sami čelnici u BiH.


Imamo Bošnjake, Hrvate i Srbe, entitete, čelnike koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke moraju donijeti čelnici u BiH.


Postoje određeni mehanizmi koji su mogući i mi se svakako moramo češće čuti i dogovarati i nakon izbora. Cjelovitost BiH je vrlo važna i BiH je za to platila veliki ceh kojeg više nitko ne bi smio platiti.


Hrvati u BiH i službeni Zagreb ustraju na izmjenama izbornog zakona kako bi se spriječilo da ih Bošnjaci opet preglasavaju na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom listopada.