Bandićevka

Milanka Opačić o novoj aferi s imovinskom karticom: ‘Ne znam što se dogodilo, tamo je podatak koji nisam prijavila’

Tihana Tomičić

Foto Marin Gospić

Foto Marin Gospić

Milanka Opačić tijekom dana je za naš list kazala kako se očigledno dogodila pogreška jer je ona još 2011. godine upisala vrijednost od 300.000 eura za tu kuću, i kasnije je uvijek samo radila copy-paste s tim podatkomZAGREB – Nova afera s imovinskom karticom tresla je jučer političku scenu, no potom se dogodio obrat – objavljena je imovinska kartica članice saborskog kluba Milana Bandića, Milanke Opačić, u kojoj doslovno stoji da je njena kuća s okućnicom površine 134 četvorna metra procijenjena na 200.000 kuna, ili 26.000 eura.


Radi se o nekretnini u Dubravi, ispred koje se Opačić u nekoliko navrata i slikala za razne magazine, a koja nikako ne može imati tako bagatelnu vrijednost.


No, zastupnica Milanka Opačić tijekom dana je za naš list kazala kako se očigledno dogodila pogreška jer je ona još 2011. godine upisala vrijednost od 300.000 eura za tu kuću, i kasnije je uvijek samo radila copy-paste s tim podatkom.
– Ja sam odavno upisala kao vrijednost kuće 300.000 eura, i odavno sam upisala i kredit koji otplaćujem za svoju kuću. Kasnije sam u svakoj imovinskoj kartici koju sam ponovo popunjavala, to samo »prepisala«, jer sve je ostalo isto, i vrijednost kuće, i kredit, ništa nisam mijenjala, kazala nam je Opačić koja se odmah jučer obratila i Povjerenstvu za sukob interesa da istraži kako to da u kartici piše neki »čudan« iznos, ali i da ponovo popuni karticu, ako se nekakva tehnička pogreška dogodila.


– Nije mi jasno što se moglo dogoditi, ali imam dojam da nešto nije u redu s uputama oko ispunjavanja tih kartica, pa nismo svi mi zastupnici i ministri tako ‘bedasti’ da to ne znamo ispravno ispuniti. Kao da se događa neka tehnička pogreška, Povjerenstvo će to morati provjeriti, zaključila je Milanka Opačić.


Inače, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dalo je prije svega nekoliko dana objašnjenje o tome koliko često dužnosnici moraju ažurirati svoje imovinske kartice. Na molbu riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da protumače mora li on ponovno utvrditi tržišnu vrijednost svojega stana, koji je prijavio da vrijedi oko 901.000 kuna kada je prvi put izabran na mjesto gradonačelnika Rijeke 2000. godine, iz Povjerenstva su dali sljedeće tumačenje:


»Ako je do promjene u tržišnoj vrijednosti došlo za vrijeme mandata, dužnosnici to ne moraju evidentirati u kartici. Ali u trenutku podnošenja nove imovinske kartice, kada ponovno stupaju na dužnost, onda bi trebali revidirati vrijednost nekretnina«, objasnila je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.


Najavila je i da će Povjerenstvo o tome izdati posebnu smjernicu za dužnosnike te će nakon toga biti obvezani mijenjati svoje podatke.