Kongres EPP_a

Merkel u Zagrebu poručila da Europa želi pokazati jedinstvo i preuzeti svoj dio odgovornosti

Hina

Reuters

Reuters

»Transatlantska dimenzija je bitna ali moramo imati naglasak na Europi gdje mi želimo preuzeti vlastiti dio odgovornosti«, kazala jeZAGREB Europa treba pokazati jedinstvo naspram velikih sila i dati do znanja da želi preuzeti svoj dio odgovornosti, rekla je u srijedu u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel na kongresu EPP-a, na kojem je zemljama zapadnog Balkana poručila da imaju budućnost u EU-u.


Dobro je da je nova predsjednica Europske komisije koja će dužnost preuzeti 1. prosinca Ursula von der Leyen rekla da će »njezina Komisija biti geopolitička Komisija koja će svijetu predstaviti ujedinjenu Europu.. s tom mišlju trebamo krenuti dalje, pokazati jedinstvo prema SAD-u, Rusiji i Kini«, rekla je Merkel.


»Transatlantska dimenzija je bitna ali moramo imati naglasak na Europi gdje mi želimo preuzeti vlastiti dio odgovornosti«, kazala je.
Merkel je dodala da Europa treba ili pokazati da »smo zajedno snažniji ili ćemo dopustiti da nas druge sile razdvoje«.


Naglasila je, podsjetivši da je prije 30 godina pao Berlinski zid, da se danas kongres EPP-a ne bi mogao održati u Zagrebu da nije došlo do tih povijesnih promjena.


»Ponovno smo ujedinjeni i zato i možemo danas biti u Zagrebu«, rekla je, ali i naglasila da se ujedinjenje Europe mora nastaviti s drugim zemljama zapadnog Balkana.


»Želimo poručiti zemljama zapadnog Balkana, imate budućnost, imate mogućnost članstva u EU-u, oni to moraju čuti iz Zagreba«, dodala je Merkel.


Predsjedniku EPP-a na odlasku Josephu Daulu rekla je da je on bio taj koji se u teškim vremenima za EPP uspio oduprijeti populizmu.


»Imali smo brojne stranke koje su bile u okrilju naše obitelji koju ste vi uspjeli održati na okupu.. zaista ste u tom bili uspješni. I još želim naglasiti – kada sam rekla teške godine za EPP, to su bile godine u kojima smo morali izdržati pritisak populizma a vi ste u tome uspjeli, za to je trebala snaga i karakter«, istaknula je.


Na današnjem kongresu Daula će zamijeniti dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je bio jedini kandidat za čelnika konzervativnog stranačkog bloka na izbornom kongresu u Zagrebu.