Netočna informacija

Među učenicima kruži lažna vijest o posljedicama štrajka u školama

Portal Novilist.hr

Photo by freestocks.org on Unsplash

Photo by freestocks.org on UnsplashMeđu učenicima se ovih dana proširila lažna informacija da zbog posljedica štrajka u školama u drugom polugodištu neće biti nastave Tjelesne i zdravstvene kulture te Sata razrednika.


U lažnoj objavi koja se širi među učenicima, piše Srednja.hr, stoji da neće biti nastave TZK niti Sata razrednika, jer da je to ‘jedno od brojnih mogućih rješenje da se nadoknade brojni izgubljeni sati zbog štrajka prosvjetara’. Tvrdi se da je ovu lažnu informaciju izjavila sama ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.


No, riječ je o još jednoj lažnoj informaciji. Nastava TZK i Sata razrednika u drugom će se polugodištu odvijati kako je i predviđeno, pod uvjetom da štrajk do tada završi.
Inače, prva lažna vijest vezana uz posljedice štrajka, među učenicima je počela kružiti prošloga tjedna. U njoj se spominje ponavljanje školske godine te prebacivanje ispita ljetnog državne mature s lipnja na kolovoz 2020., a niti jedna od te dvije informacije – nije točna!


Ono što jest izvjesno je da će učenici morati nadoknaditi nastavne dane izgubljene tijekom štrajka. Nastava će se nadoknađivati subotama ili u dane koje je škola predvidjela kao nenastavne dane, a neke škole takvu nadoknadu već obavljaju, piše Srednja.hr.


Podsjetimo, iako štrajk još nije završio pa nije niti poznato koliko će radnih dana učenici morati nadoknaditi, Ministarstvo je prošloga tjedna poslalo pregled stanja na 15. dan frontalnog štrajka, 29. studenog. U tom pregledu stanja stoji sljedeće:


Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.


Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).


Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.


Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.


Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču, stoji u prošlotjednom priopćenju MZO-a.