Prometni stručnjak predlaže

Marušić: ”Trebalo bi uvesti i nagrade za vozače koji godinama ne počine nikakav prometni prekršaj”

P. N.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama je u e-savjetovanju, a predviđa kazne do 20 tisuća kuna, oduzimanje vozačke dozvole na dvije godine i vozila privremeno.  ''Visoke kazne djeluju preventivno, ali nije dobro nekome dozvoliti da tri puta prođe kroz crveno, pogotovo netko to učini u 5-6 sekundi, to je onda jednako kao pokušaj ubojstva", smatra MarušićGost Dnevnika N1 televizije bio je prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić.


Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama je u e-savjetovanju, a predviđa kazne do 20 tisuća kuna, oduzimanje vozačke dozvole na dvije godine i vozila privremeno.


Marušić kaže da sa samo nekoliko mjerama nećemo postići spektakularan rezultat – već da može pomoći samo sustav mjera.Uvođenje novih trošarina za automobile, ističe, je loše jer će sve manji broj građana biti u mogućnosti kupiti nova vozila koja ima pet zvjezdica kad je upitanju sigurnost, zbog ugrađenih novih tehnologija.

“Mjere su dobre, ali bez učinkovitosti pravosuđa neće biti dobri rezultati”, kaže Marušić.
Pojašnjava da bi trebalo stupnjevati prolazak kroz crveno svjetlo i to do 1 do 100 jer, ističe, kazna bi trebala ovisiti o sekundi kroz koju netko prođe kroz crveno svjetlo, te o još nekim parametrima. To je moguće, pojašnjava, jedino ako se ceste opreme kamerama koje mjere brzinu, a mogle bi registrirati i je li netko tijekom prolaska kroz crveno koristio mobitel.


Marušić podravlja uvođenje većih novčanih kazni za teže prometne prekršaje.


“To će svakako pozitivno djelovati, visoke kazne djeluju preventivno, ali nije dobro nekome dozvoliti da tri puta prođe kroz crveno, pogotovo netko to učini u 5-6 sekundi, to je onda jednako kao pokušaj ubojstva”, smatra Marušić.Mišljenja je da bi trebalo uvesti i sustav nagrađivanja, primjerice da država onom tko u pet -šest godina ne napravi nikakav prometni prekršaj subvencionira davanja za vozilo i/ili cestarinu.

“To bi bio stimulans da ljudi voze pažljivije”, zaključuje Marušić.