Odlazak Marića

Evo tko je novi ministar financija! “Marić ni Plenkoviću nije rekao gdje ide”

Portal Novi list, Hina

Foto: pixsell, NOvi list

Foto: pixsell, NOvi list

Zdravko Marić odlazi na svoju inicijativu, nema veze ni s kakvim aferama ili negativnim konotacijama, niti je došlo do neke turbulencije u Vladi, kažu izvori iz HDZ-aNovi ministar financija bit će Marko Primorac, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši savjetnik za ekonomiju nekadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, potvrđeno je Jutarnjem listu iz HDZ-a.


Premijera Andreja Plenkovića o svome je odlasku obavijestio još prije nekoliko tjedana, odnosno nije riječ o nekoj iznenadnoj odluci, a navodno ni njemu nije rekao gdje ide nakon što je šest godina bio ministar financija, a od toga i tri godine potpredsjednik Vlade. Ono što se sa sigurnošću zna, govori  izvor iz HDZ-a, jest da će cijela mini rekonstrukcija sa zamjenom ministra nakon Marićeva odlaska biti gotova do 15. srpnja, kada kreće ljetna stanka u Hrvatskome saboru.


Uži kabinet Vlade očekuje se u devet sati, a moguće je da će se već u srijedu održati i sastanak parlamentarne većine u 12 sati na kojem će se o tome obavijestiti i koalicijski partneri. Nakon sastanka koalicije, moguća je i konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića.
– Zdravko Marić odlazi na svoju inicijativu, nema veze ni s kakvim aferama ili negativnim konotacijama, niti je došlo do neke turbulencije u Vladi. O tome je razgovarao s premijerom i u najkraćem će se razdoblju odabrati njegov nasljednik – kažu izvori iz HDZ-a za Jutarnji list. 


Tko je Marko Primorac


Marko Primorac bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji uz ostalo piše da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.


U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.


U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.


Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.


Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.