Ministar financija

Marić poslao poruku prosvjetarima: ‘Štrajk vam više nema smisla, plaće se povećavaju’

Hina

Igor Soban / PIXSELL

Igor Soban / PIXSELL

»Plaće se povećavaju i one će se povećavati, na sastancima smo utvrdili da niti to zaostajanje za sustavom socijalne skrbi i drugim sustavima nije u potpunosti utemeljeno. Mislim da sada sve skupa treba privesti kraju«, kazao je Marić uoči sastanka užeg kabineta VladeMinistar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da su poruke nakon jučerašnjih pregovora Vlade i školskih sindikata dobre, te je izrazio uvjerenje da i sindikati uviđaju kako daljnji štrajk više nema smisla jer se plaće povećavaju.


»Plaće se povećavaju i one će se povećavati, na sastancima smo utvrdili da niti to zaostajanje za sustavom socijalne skrbi i drugim sustavima nije u potpunosti utemeljeno. Mislim da sada sve skupa treba privesti kraju«, kazao je Marić uoči sastanka užeg kabineta Vlade.


Na pitanje novinara je li Vlada sindikatima, kojima je danas 19. dan u štrajku, na jučerašnjim pregovorima popustila, Marić je odgovorio kako »ne zna o čemu govori«.
Ponovio je da je Vlada školskim sindikatima dala dobru ponudu, za povećanje osnovice svima za 6 posto, po modelu 2+2+2.


»Puno smo puta komunicirali što je realno, što je moguće i izvedivo«, dodao je ministar financija.


Naglasio je kako ponuda Vlade sindikatima otvara prostor za kvalitetnu analizu i redizajn sustava koeficijenata i dodataka koji utječu na plaću.


Ministar Marić novinare je izvijestio da se upravo sastao sa sindikalnim predstavnicima državnih službenika i namještenika, s kojima Vlada pregovora o osnovici u okviru dodatka Kolektivnom ugovoru.


»Razgovarali smo o dinamici povećanja osnovica za 2+2+2 posto sljedeće godine. Na taj prijedlog gledaju pozitivno, a dali su i primjedbu da se dinamika povećanja osnovice ubrza«, kazao je.