Ministarstvo pravosuđa i uprave

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Hina

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Malenica je podsjetio da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina i pokazao se neodrživimMinistar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je u Dnevniku HTV-a komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam.


Malenica je podsjetio da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina i pokazao se neodrživim.


Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću, naglasio je ministar pravosuđa i uprave.
Naveo je primjer i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra.  “Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama, poput ministarstava, državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012.”, pojasnio je.


Kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu “jednaka plaća za jednak rad”, naglasio je Malenica, potrebno je ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.


Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, gdje bi se “mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće”, ministar Malenica je to odbacio, rekavši da bi to bio populizam.