Svi za Milu

Majka male Mile: Nema ničega čime možemo zahvaliti ljudima koji su se odazvali na poziv u pomoć našoj djevojčici

P. N.

foto: screenshot, obiteljski album Mile Rončević

foto: screenshot, obiteljski album Mile Rončević

U akciju za malu Milu uključio se jučer i Ured predsjednice. Hrvatski veleposlanik Pjer Šimunović, naime, dobio je zaduženje da u Philadelphiji razgovara s liječnicima koji bi trebali liječiti Milu. On je nakon razgovora javio da liječnici Milu vide kao prioritet te da će u ponedjeljak stići točan plan liječenja i završni troškovnik.Sanja Matijević Rončević, majka dvogodišnje djevojčice kojoj je u borbi za život u pomoć priskočilo na tisuće hrvatskih građana i građanki, otkrila je sinoć u razgovoru za dnevnik.hr da je njezina Mila trenutačno “izrazito dobrog općeg stanja”, da se oporavila od zadnje kemoterapije i infekcije koju je imala.


– U dogovoru s profesoricom Jelenom Roganović koja je liječi, mi smo je molili da ne odgađamo kemoterapiju s obzirom na najnovije vijesti koje smo dobili iz Amerike, o abnormalnoj cifri koja je potrebna za nastavak liječenja u SAD-u. Tražili smo da Mila dobije kemoterapiju sutra i ukoliko se nešto ne dogodi do večeras ili do sutra ujutro, Mila će morati početi sutra s kemoterapijom u Rijeci, rekla je majka dvogodišnje djevojčice.


Govoreći o pomoći koju im nastoje pružiti dobroi ljudi sa svih strana Hrvatske, Milina majka je rekla: “Ovo nas je emocionalno dotuklo i nema riječi, nema načina, nema ničega čime možemo zahvaliti ljudima na ovakvom silnom nepamćenom odazivu u ovakvoj akciji i moja poruka ljudima je da sva sredstva koja ne budu potrošena na liječenje Mile, uključujući i sva naša privatna sredstva koja smo namijenili za liječenje Mile, bit će utrošena u liječenje druge djece, ukoliko Mila iz bilo kojeg razloga ne stigne do Amerike. To je sigurno.”
U akciju za malu Milu uključio se jučer i Ured predsjednice. Hrvatski veleposlanik Pjer Šimunović, naime, dobio je zaduženje da u Philadelphiji razgovara s liječnicima koji bi trebali liječiti Milu. On je nakon razgovora javio da liječnici Milu vide kao prioritet te da će u ponedjeljak stići točan plan liječenja i završni troškovnik.


U međuvremenu, akcija prikupljanja sredstava za njezino liječenje se nastavlja. Prema posljednjim informacijama, skupljeno je bilzu devet milijuna kuna, što je polovica ukupnog iznosa potrebnog za liječenje.


Mala Mila Rončević, inače, do sada je liječena u KBC Rijeka.


– Pružamo maloj pacijentici pravodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija. Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju, konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu, javili su iz KBC-a, dodajući da je pretražen Svjetski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te da su pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke.