Pandemija

Ivica Lukšić: ‘COVID bolnica u KB-u Dubrava je otvorena zato što svaki dan raste broj oboljelih u infektivnoj bolnici’

P. N.

Ivica Lukšić / Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Ivica Lukšić / Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

U proteklih 6 mjeseci sustav se bitno reorganizirao. Unutar kliničkih bolnica smo se prilagodili, organizirali i osoblje je steklo iskustvo u liječenju COVID-19 bolesnika, ali i ostalih bolesnika uz COVID-19 bolesnike, rekao je Ivica Lukšić za HRTCOVID bolnica u KB-u Dubrava ponovo je otvorena zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” kontinuirano raste već nekoliko dana, rekao je Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19 u KB-u Dubrava gostujući u Temi dana HRT-a.


– Trenutačno imamo dva pacijenta koja su COVID pozitivna koji osim te infekcije imaju i druge bolesti zbog kojih su primljeni u naš centar. Otvoreni smo zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” kontinuirano raste već nekoliko dana. U stalnoj smo komunikaciji s infektivnom klinikom i pripravnosti da u onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitet za COVID bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primit će ostatak bolesnih, rekao je Lukšić.


“Imamo iskustvo od proteklih 6 mjeseci”
Ivica Lukšić je istaknuo kako je sad bitno drugačija situacija jer imamo iskustvo od proteklih 6 mjeseci što se tiče COVIDA-19.


– U početku su bili hospitalizirani asimptomatski  bolesnici jer nismo znali. Znali smo samo da su COVID-19 pozitivni. Brojne druge stvari nismo znali. Danas hospitaliziramo bolesnike kojima je potrebna bolnička njega i skrb. U proteklih 6 mjeseci sustav se bitno reorganizirao. Unutar kliničkih bolnica smo se prilagodili, organizirali i osoblje je steklo iskustvo u liječenju COVID-19 bolesnika, ali i ostalih bolesnika uz COVID-19 bolesnike, rekao je Lukšić za HRT.


Ivica Lukšić je istaknuo kako ostale bolesti nisu stale i mora se o tome voditi računa.


– U KB-u Dubrava dijagnostika radi u dvije smjene pa se dogodilo da famozne liste čekanja za neke pretrage nisu bile nikad manje. Zbog koronavirusa smo uspjeli neke stvari poboljšati, dodao je.


Lukšić je ujedno rekao kako ni u početku pandemije KB Dubrava nije bila bez zaštitne opreme.


– Početkom epidemije, svi bolesnici koji su liječeni zbog COVID-19 u KB-u Dubrava, tad nitko od osoblja nije dobio COVID-19 infekciju i imali smo dovoljno zaštitne opreme.


Ulazimo u jesen s oprezom


– U jesen ulazimo s velikim oprezom, ali bitno sigurniji, rekao je Lukšić. Moramo se naučiti živjeti s koronom. Moramo čim više vratiti život u normalu. Svatko od nas mora biti odgovoran za sebe i one oko sebe. Poštujući ove mjere koje nisu restriktivne; distancu, higijenu o čemu stalno govorimo. Mi možemo na neki način možemo upravljati krizom, epidemijom.


Lukšić je rekao kako možemo bitno smanjiti brojke i sačuvati zdravstveni sustav da bi on funkcionirao i da bi se ostali bolesnici mogli u njemu liječiti.


Ivica Lukšić je istaknuo kako odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti da držimo pandemiju pod kontrolom.


– Dok se cjepivo ne pojavi i ne “prokuži”, ne možemo očekivati da će koronavirus proći. Vjerujemo da mjere koje su donesene doprinose i da će doprinijeti smanjanju broja oboljelih. S obzirom na turističku sezonu, broj ljudi, i na opću relaksaciju što je bilo normalno i za razumjeti, mislim da smo dobro prošli, rekao je Lukšić.