Reakcije ne prestaju pljuštati

LJUTITA ZBOG TAJANIJA: Kolinda Grabar Kitarović poručila da je revizionizam nedopustiv

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Europski političar si to ne može dozvoliti. HDZ-ovci se trude ograditi od njega iako im je bio dobar u predizbornoj kampanji, poručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je reagirala na govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija kod Basovizze pored Trsta gdje je govorio o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”, poručivši kako temelji Europske unije ne počivaju na vrijednostima revizionizma i iredentizma.


Tajani je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.


Predsjednica je na to priopćila kako su “povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno neprihvatljivi”.
“Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem”, priopćeno je iz ureda Grabar Kitarović, te je otkriveno kako će predsjednica o tome izvijestiti talijanske i institucije Europske unije.


Niz osuda


Istarska Županijska organizacija HDZ-a, istarski SDP i Lista za Rijeku u ponedjeljak su najoštrije osudili stajalište predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija te su ocijenili kako njegova izjava “promiče iredentističke stavove i ideje”, “usmjerena je na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva” i “uvreda je za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području”.


“Najoštrije osuđujemo stajalište Antonija Tajanija. To je uvreda za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području”, izjavila je pomoćnica ministra turizma i tajnica istarske Županijske organizacije HDZ-a Monika Udovičić.


Istaknula je da su Talijani jedna od nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja ima svoje predstavnike u Hrvatskome saboru i pridonosi razvoju Hrvatske.


“Upravo iz tog razloga smatram da je neprihvatljivo da si predsjednik Europskog parlamenta dopusti iskrivljavanje neumoljivih povijesnih činjenica. Takve radikalne izjave dio su prošlosti te ondje trebaju i ostati. Osuđujući ovakvo vrijeđanje našeg nacionalnog ponosa, Hrvatska nastavlja koračati na svom europskom putu, ojačana nacionalnim posebnostima, uvažavajući svoju povijest i orijentirana prema budućnosti”, poručila je Udovičić.


Najoštrije osuđujući izjavu predsjednika EU Parlamenta Antonija Tajanija, iz istarskog SDP-a ustvrdili su da tom izjavom Tajani promiče iredentističke stavove i ideje.


“SDP Istre gradi, čuva i živi vrijednosti međusobnog uvažavanja i prihvaćanja raznolikosti kao najvećeg bogatstva”, napisali su istarski SDP-ovci u priopćenju.


Lista za Rijeku: Poštujemo žrtve, ali Tajanijeve ideje nespojive su s idejom ujedinjene Europe


Lista za Rijeku najoštrije je osudila izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija “usmjerenu na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva”.Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na Tajanijev istup reagirao je putem društvene mreže Twitter. Napisao je: “Izjava predsjednika EU parlamenta Tajania o “talijanskoj  Istri i Dalmaciji” je skandalozna i ne može se izbrisati nikakvom isprikom. Europski političar si to ne može dozvoliti. HDZ-ovci se trude ograditi od njega iako im je bio dobar u predizbornoj kampanji.”“Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri te je tom prilikom dao punu podršku HDZ-u i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću. Poštujemo sve žrtve, ali ćemo se najoštrije suprotstaviti svima onima koji promoviraju ovakve ideje nespojive s idejom ujedinjene Europe”, poručili su iz Liste za Rijeku.


Također su istaknuli kako “izgradnji suživota između Hrvata, Slovenaca i Talijana zasigurno ne pridonosi povratak retorike koja je bila jedan od uzroka teške povijesne sudbine naših prostora i brojnim žrtvama totalitarnih ideologija na svim stranama”.