Vremenska prognoza

Ljubitelji zimskog ugođaja neće još doći na svoje. Vakula kaže da će ovakvo vrijeme trajati još bar tjedan dana

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Ljubitelji pravog zimskog ugođaja i sljedećih će dana – barem tjedan, vjerojatno i dulje – ostati razočarani. Nastavlja se relativno stabilno razdoblje – većinom suho, pa i pretežno sunčano, ali…Povremeno će biti oblaka, iz kojih su vrlo rijetko moguće slabe oborine, uglavnom u petak na sjevernom Jadranu.

U mnogim će krajevima biti i magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na Jadranu, posebice na otvorenome moru. Ponegdje će puhati i prolazno umjeren i jak vjetar – u petak u dijelu unutrašnjosti jugozapadni, u subotu pak sjeveroistočni, sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu tijekom vikenda bura, koja će mjestimice imati i olujne udare. Uz sve to temperatura zraka i dalje će biti uglavnom oko prosječne za doba godine, pa i malo viša – osobito najviša poslijepodnevna, a najniža jutarnja će u kopnenom području povremeno biti i niža od višegodišnjih srednjih vrijednosti, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano – ujutro uz maglu, zatim poneki oblak, te slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od -5 do -3 °C, a najviša između 8 i 12 °C. U središnjoj će Hrvatskoj magla biti rjeđa i kratkotrajnija jer bi, prema prognozama, jugozapadnjak trebao zapuhati već u drugom dijelu noći. Stoga će i temperatura biti malo viša, ponegdje vjerojatno ni ujutro niža od nule, posebice u gorju, Međimurju i na širem varaždinskom području te u središtu Zagreba.


U gorju i na sjevernom Jadranu oblačnije, ponegdje ne samo uz maglu, nego i moguću izmaglicu, rosulju pa i gdjekoju kišnu kap, posebice na otocima i podno Velebita. Vjetar na moru slab, a u gorju umjeren, mjestimice i jak, na udare možda čak i olujan. Mirno i malo valovito more bit će i u Dalmaciji, gdje će također biti magle, osobito u unutrašnjosti, u kojoj će opet biti jutarnjih “minusa”. Uz prolazno više oblaka, najviša će temperatura zraka biti od 11 °C ponegdje u Zagori do 16 °C na nekim otocima. Podjednako relativno toplo poslijepodne će biti i na pretežno sunčanome jugu Hrvatske, uz slab vjetar, a u unutrašnjosti i poneki jutarnji “minus”.
Za vikend i na samom početku novoga tjedna na kopnu opet hladnije, premda uz poslijepodnevnu temperaturu i dalje relativno visoku za ovo doba godine, osim u područjima s dugotrajnijom maglom i niskim oblacima. Umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni puhat će uglavnom u subotu. Na Jadranu će subota biti još vjetrovitija nego na kopnu, uz često jaku buru, koja poneki olujni udar može imati još i u nedjelju ujutro. S njom će se već u subotu razvedriti, a s njezinim slabljenjem – od ponedjeljka je velika vjerojatnost dugotrajnijeg zadržavanja magle i niskih oblaka, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, zaključuje Vakula za HRT.