Časni sud HLK-a

Liječniku prvi put oduzeta licenca zbog vrijeđanja pacijenta: Ortoped godinu dana “na hlađenju”

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ova sankcija, na koju se može žaliti jer je presuda još nepravomoćna, nije izrečena zbog počinjene liječničke greške ili nesavjesnog liječenja. Riječ je o kazni zbog kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije, potvrdio je Večernjem listu predsjednik Časnog suda HLK-a, sudac Ivica VeselićČasni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) prvi put je donio odluku o oduzimanju licence liječniku na godinu dana bezuvjetno, piše u subotu Večernji list i neslužbeno navodi da je riječ o slučaju ortopeda koji je u KB Dubrava dobio otkaz zbog vrijeđanja pacijenata.


Ova sankcija, na koju se može žaliti jer je presuda još nepravomoćna, nije izrečena zbog počinjene liječničke greške ili nesavjesnog liječenja. Riječ je o kazni zbog kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije, potvrdio je Večernjem listu predsjednik Časnog suda HLK-a, sudac Ivica Veselić.


Važna je poruka ove presude da se ne radi o grešci ni kaznenom djelu nego povredi medicinske deontologije i etike. Za Časni sud HLK procesni zakon je zakon o kaznenom postupku, a materijalno pravo ‘vučemo’ iz pravilnika HLK i Kaznenog zakona RH.
Kazneni zakon u načelu ima poruku generalne prevencije i ova je odluka općenito preventivna za sve liječnike, objašnjava za Večernji list sudac Veselić, ne navodeći nijedan detalj postupka ili presude izuzev sankcije te djela radi kojeg je liječnik uopće prijavljen.


A liječnika je prijavio pacijent i proces je trajao nekoliko mjeseci, što je, kako će reći i ovaj sudac, neusporedivno kratko u odnosu na redoviti sud, navodi dnevnik.


Odluka je nepravomoćna, što znači da se na nju može žaliti Visokom časnom sudu HLK, a ako sa tom konačnom odlukom ne bude zadovoljan, ima pravo ići pred nadležni upravni sud. No, važna je poruka ove presude da ne činiš ono što ne želiš da drugi tebi čine, govori sudac Veselić, inače sudac Županijskog suda u Zagrebu.


Kako objašnjava, liječnik osuđen zbog nekog kaznenog djela ne mora nužno ostati bez licencije za rad, primjerice osuđen za krivolovstvo ne mora ostati bez dozvole za obavljanje svoga posla. Time se ističe da ova presuda mora imati posebnu težinu i poruku jer se ne radi ni o kakvom kaznenom djelu, nesavjesnom liječenju niti liječničkoj pogrešci.


Za nesavjesno liječenje u četiri godine kod nas je prijavljena 321 osoba, a podignuto tek 47 optužnica. Od tog broja optuženih s presudom je završilo u samo četiri slučaja i to sva četiri s uvjetnim osudama, piše Večernji list.