Jasmina Vraneš

Liječnike zabrinjava unos novih sojeva koronavirusa: Čeka se potvrda još jednog slučaja zaraze južnoafričkim sojem

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

"Ti sojevi, južnoafrički, kao i brazilski, odnosno, bolje reći, južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta su također, kao i britanska nova varijanta, vrlo, vrlo infektivne i lako se šire u populaciji", rekla je Vraneš.ZAGREB – Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Jasmina Vraneš rekla je da su u Hrvatskoj potvrđena dva nova slučaja južnoafričkog soja koronavirusa, a do srijede se očekuje potvrda još jednog slučaja.


“Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara”, rekla je Vraneš za Dnevnik HRT-a i dodala kako se  pomno nadziru i njihovi kontakti.


Istaknula je da zabrinjava unos tih sojeva.
“Ti sojevi, južnoafrički, kao i brazilski, odnosno, bolje reći, južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta su također, kao i britanska nova varijanta, vrlo, vrlo infektivne i lako se šire u populaciji”, rekla je Vraneš.


Dodala je kako ih južnoafrička i brazilska varijanta zabrinjavaju tim više što mogu izbjeći učinku cijepljenja i učinku monoklonskih protutijela, odnosno davanju hiperimunog seruma, koji posebno pomaže starijim osobama i osobama koje imaju komorbiditet.


Pandemija unutar pandemije


Vraneš je rekla kako se vidi da je britanska nova varijanta sada toliko raširena da se govori o “pandemiji unutar pandemije”.


“I kod nas je tako, i naši rezultati to pokazuju”, rekla je i dodala da su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, nasumično, pomoću PCR-testa, detektirajući dvije karakteristične mutacije koje se kod tih novih varijanti mogu uočiti kao tipične, utvrdili da u Gradu Zagrebu već ima oko 25 posto učestalost britanske nove varijante.


“U cijeloj Hrvatskoj britanska nova varijanta na razini je od 20-ak posto, a u Gradu Zagrebu i malo više, oko 25 posto po našoj procjeni”, dodala je.


Vraneš je također istaknula kako postoji jako puno varijanti i da virus neprestano mutira.


“Brojne mutacije su opisane i brojne različite varijacije virusa cirkuliraju. Značajne su ove tri zato što su hiperinfektivne, zato što se strašno šire, puno brže nego ona originalna varijanta”, zaključila je.