Slučaj preminulih osoba

Liječnici s Rebra: Svakodnevno provodimo mjere sprečavanja širenja legionele, ali ovakve situacije nisu iznimka

P. N., Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

"Teško je reći kad su se zarazili jer su ti bolesnici pušteni kućama ili u domove za starije osobe pa bi se potom vraćali. Poduzeli smo sve mjere kako bismo otkrili uzrok zaraze i uočili tragove u vodi”, rečeno je na tiskovnoj konferenciji 


Troje pacijenata zaraženih legionelom preminulo je u zagrebačkom Rebru, zbog čega u javnosti vlada panika pa je u bolnici bila održana konferencija za medije.


U protekla dva i pol mjeseca u  KBC-u Zagreb detektirano je šest pacijenata zaraženih legionelom, a troje ih je umrlo, no u bolnici u utorak ističu kako se još ne može sa sigurnošću utvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s tom bakterijom.

Potvrđeno je i da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje, kako javlja televizija N1.
Prva pacijentica kod koje je potvrđena lagionela umrla je u travnju. Bila je imunokompromitirana i hospitalizirana je zbog pneumonije. Nakon nje umrlo je još dvoje pacijenata KBC-a, a posljednji krajem svibnja, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.


“Što se tiče prvog slučaja, reagirali smo promptno i obavijestili kolege epideomiologe s HZJZ-a. To je bilo prije nekog vremena, nakon prvog slučaja. Ono što je važno reći, u KBC-u Zagreb imamo brzu dijagnostiku. Kad nju imate, možete brzo saznati o čemu se radi kod pacijenta i onda možete poduzimati adekvatne mjere”, izjavila je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.


Naglasila je da se dugi niz godina radi “antilegionela program” i da nema razloga za zabrinutost.


“Radimo po protokolu i učinili smo sve što nam je dostupno kao mjera prevencije prijenosa legionele. Uvijek je važno imati dostupnu dijagnostiku. Treba znati da legionela postoji u svakoj vodi, ali i da se svakodnevno rade preventivne mjere. To znači da se tjedno podiže temperatura vode u spremnicima na temperaturu vode u kojoj legionela ne može opstati.”


Potvrđeno je i da su preminuli imali teško zdravstveno stanje, kao i da svi zaraženi otprije imaju teže zdravstveno stanje.


“Imamo 1200 kreveta na KBC-u i šest inficiranih osoba u razdoblju od dva i pol mjeseca. Teško je reći kad su se zarazili jer su ti bolesnici pušteni kućama ili u domove za starije osobe pa bi se potom vraćali. Poduzeli smo sve mjere kako bismo otkrili uzrok zaraze i uočili tragove u vodi.”


Podatak o tome kad je posljednja osoba preminula od legionele, na Rebru nemaju. No, provode se sve potrebne mjere i uzimaju se uzorci u cijeloj bolnici. Također, upozoreno je da legioneli pogoduju topliji ljetni mjeseci, kad se i zaraza lakše može proširiti. Zato se svakog tjedna sustavi pasteriziraju. Potvrđeno je i da ove situacije nisu iznimka.


Trenutno je u bolnici u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici.


Na pitanje je li pojava legionele vezana uz aktualne građevinske radove, odgovorile su kako oni svakako povećavaju rizik, ali i da se rade sve mjere kako bi se on otklonio.


“U ljetnim mjesecima imamo pojačanu brojku zaraza legionelom, čija je smrtnost pet do deset posto. Zato je dobro pričati o njoj, kako bi javnost bila senzibilizirana i znala da postoji posvuda”, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.


Legionela se nalazi u svakoj vodi, ali bolnički sustavi su posebno osjetljivi zbog pojačane osjetljivosti pacijenata. Kao preventivna mjera u KBC-u Zagreb podignuta je temperatura vode u spremniku na razinu u kojoj legionela ne može obitavati, rečeno je.


Pulmologinja dr. Gordana Pavliša naglasila je kako je do sada poznato da su među zaraženima legionelom pacijenti s leukemijom, dekompenziranom cirozom jetre, transplantiranim organom….


“Prva preminula gospođa imala je transplantirani bubreg”, dodala je.


I Pavliša i Bošnjak rekle su kako normalno piju vodu iz pipe u bolnici te su poručile da su svi bolnički pacijenti sigurni.


 


Legionela je svuda oko nas, a javnost treba znati da postoji mogućnost inficiranja i u hotelima i u javnim kupalištima, rečeno je na konferenciji.


Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.