Još nema uputa, ali...

Liječnici i sestre koji se odbiju cijepiti ili testirati mogli bi dobiti – izvanredne otkaze: ‘To je već uređeno zakonom’

P. N.

Ilustracija Emica Elvedji PIXSELL

Ilustracija Emica Elvedji PIXSELL

Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, kaže izvor iz VladeIako još službeno nije objavljeno na koji će način od 1. listopada biti penalizirani zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju covid-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na covid-19, oni će posljedično moći dobiti i – izvanredni otkaz.


Sugovornik iz Vlade rekao je za Jutarnji list kako su radni odnosi već definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, tako da se ti propisi neće morati mijenjati već će se za one koji ne žele imati covid-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu. Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.


Tako, primjerice, jedan dom za starije u svojem Pravilniku o radu kao osobito tešku povredu obveza iz radnog odnosa, zbog kojih dom može otkazati radni odnos, smatra „neopravdani nedolazak na posao, samovoljno napuštanje posla, zbog čega se poremećuje rad ili organizacija rada ustanove”.
Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, poslodavac je, podsjeća Jutarnji, dužan radnika pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to poslodavac učini. Poslodavac može dati i izvanredni otkaz ugovora o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovorenih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.


Izvanredni otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika obvezno se daje radniku koji je bez opravdanog razloga izostao s rada više od tri dana uzastopno. To znači, da bi teoretski, taj dom radniku koji odbija imati covid potvrdu i zbog toga tri dana zaredom ne može ući u Dom i obavljati svoj posao, mogao dati i izvanredan otkaz.


“Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja covid-potvrda. Covid-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja”, dodaje za Jutarnji list sugovornik iz Vlade.


To potvrđuje i profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.


“Stava sam da bi to trebalo biti uređeno zakonom, i to bi bila najbolja opcija. No, s obzirom na to da je Stožer civilne zaštite ovlašten za donošenje odluka koje u ovom trenu imaju snagu kao zakon, sigurno se takva penalizacija može uvesti” – kaže Gotovac.