Toplinski udar

Zbog visokih temperatura značajno povećan broj medicinskih intervencija

P. N.

Ilustracija / Foto VEDRAN KARUZA

Ilustracija / Foto VEDRAN KARUZA

Najvažnije je izbjegavati izlazak kada je sunce najjače, od 11 do 17 sati, uzimati dovoljno tekućine i svoju terapiju korigirati s liječnikom, savjetuje Anita Belak BarišinDr. Anita Belak Barišin bila je gošća Dnevnika N1 televizije te je pojasnila da je zbog velikih vrućina povećan broj intervencija. Otkrila je na što se pacijenti žale te kako se zaštititi od toplinskog udara.


“S obzirom na visoke temperature danas bilježimo značajno veći broj intervencija. Naši timovi tijekom cijelog dana ne staju, ali uspijevamo se nekako pokriti i obaviti sve ono što se od nas traži”, kazala je Belak Barišin.


“Ljudi se žale na opću slabost, vrtoglavicu, tu su smetnje tlaka, bolovi u prsima, ali prevladavaju neurološke poteškoće. Danas je zabilježeno i nekoliko intervencija na plažama, nadamo se da će biti sve u redu”, dodala je.
Komentirala je i kako spriječiti i kako se zaštititi od toplinskog udara.


“Pokušavamo naglasiti ljudima da ne izlaze van kad je najtoplije doba dana. Kupanje na plažama je u redu, ali ne baš u podne kada je najjače sunce. Starijim ljudima treba pripomoći, ne mogu oni sad sami izlaziti po ovim vrućinama, padnu i ozlijede se. Najvažnije je izbjegavati ovo vrijeme kada je sunce najjače, od 11 do 17 sati, uzimati dovoljno tekućine i svoju terapiju korigirati s liječnikom”, savjetuje Belak Barišin.


Dodala je da treba jesti i juhe jer se tako nadoknađuju elektroliti.