Tko je odgovorio na anketu?

La Verna: Tri stranke za povećanje palijativne skrbi kod kuće i u ustanovama

Hina

Ilustracija /Foto Sergej Drechsler

Ilustracija /Foto Sergej Drechsler

Možemo!, Most i Socijaldemokrati slažu se da je potrebna cjelovita provedba integracije zdravstvene i socijalne skrbi kako bi se osigurala bolja koordinacija i povećala dostupnost palijativne skrbiPolitičke stranke koje su odgovorile na anketu o ‘palijativnoj skrbi’ udruge “Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna” slažu se kako je u Hrvatskoj potrebna cjelovita provedba integracije zdravstvene i socijalne skrbi te povećanje kapaciteta za palijativnu skrb kod kuće i u ustanovama.


Udruga La Verna je prije službenog početka izborne kampanje svim političkim strankama poslala Upitnik kako bi provjerila jesu li se stranke u svojim programima posvetile i važnom pitanju razvoja palijativne skrbi, a odgovore su dostavile tri stranke: Možemo!,  Most i Socijaldemokrati, izvijestili su u ponedjeljak iz te udruge.


Možemo!, Most i Socijaldemokrati slažu se da je potrebna cjelovita provedba integracije zdravstvene i socijalne skrbi kako bi se osigurala bolja koordinacija i povećala dostupnost palijativne skrbi.
Slažu se i da je potrebno povećati kapacitete za palijativnu skrb kod kuće (broj mobilnih palijativnih timova) te za skrb u ustanovama (broj kreveta, izgradnja hospicija, kategorizacija domova za starije), osigurati brzu liniju za prijam i obradu palijativnih pacijenata u bolnicama i na hitnim prijemima, a prepoznaju i važnost volontera u palijativnoj skrbi.


Stajališta koje dijele Most i Socijaldemokrati su uspostavljanje krovnog tijela za palijativnu skrb koje će u suradnji s Ministarstvom zdravstva kreirati sustav, subspecijalizacija zdravstvenih djelatnika u palijativnoj skrbi i poboljšanje uvjeta rada.


Socijaldemokrati još smatraju da treba smanjiti brojne komplicirane administrativne prepreke za palijativne bolesnike i uložiti napor u uspostavljanju registra palijativnih bolesnika, dok iz Mosta žele dodatno povećati kompetencije medicinske sestre u palijativnom timu kako bi mogle samostalno odraditi veći broj postupaka i aplikacije terapije u konzultaciji s liječnicima, a istaknuli su i prednosti organiziranja palijativnih odjela u bolnicama.


Iz Možemo! su dodatno istaknuli koncept „bolnica bez zidova“ koji se provodi kao pilot projekt u Zagrebu za poboljšanje skrbi za kompleksne pacijente, između ostalih, to su i palijativni pacijenti.


Predlažu i uvođenje nove socijalne usluge poput odmora od skrbi (takve usluge mogu pružiti veću podršku obiteljima i pojedincima), a udruge vide kao partnere te neprofitne pružatelje socijalnih i zdravstvenih usluga te prepoznaju da su podfinancirane i da zaslužuju kontinuirano financiranje i stabilnost.


Palijativna skrb nema političku orijentaciju


“Palijativna skrb jednako treba i lijevima, i desnima, i onima u centru. Palijativna skrb nema političku orijentaciju. Orijentirana je isključivo na čovjeka i njegov dostojanstven život do kraja”, naglasila je predsjednica La Verne  Blaženka Eror Matić.


Napominje da je primarni cilj udruge pružanje pomoći palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima, ali i aktivno poticati razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj.