Katarina Peović

“Kriminalna privatizacija devastirala je hrvatsku ekonomiju, a za to nitko nije kažnjen”

Hina

Katarina Peović / Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Katarina Peović / Foto: Nikola Cutuk/PIXSELLPredsjednička kandidatkinja Katarina Peović izjavila je u nedjelju da unatoč brojnim nepravilnostima, nitko nije kažnjen za kriminalnu privatizaciju koja je iza sebe ostavila brojne nezaposlene i devastiranu ekonomiju.


Poručila je da se takav scenarij upravo odvija u Đuri Đakoviću, »poduzeću koje je dokazalo da je u stanju dobro poslovati, ali se uništava namjernim lošim poslovanjem i isisavanjem novca«, a kaže da se manipulira i radnicima u Krašu koji su pod pritiskom prodavali dionice.


Peović je pred gradilištem Spomenika domovini održala konferenciju za novinare nazvanu »Spomenik društvenoj imovini«, zajedno s Radom Borić (Nova ljevica) i Vesnom Konigsknecht (Socijalistička radnička partija).
Po njezinim riječima, Hrvatska je danas zemlja na europskoj periferiji koju zapadni kapitalistički centri koriste kao izvor jeftine radne snage i prostor za plasman svojih proizvoda, dok Vlada predstavlja izvršitelje briselskih i MMF-ovih direktiva o zatvaranju preostale industrije i uvođenju tržišne logike u sve pore društva, pa i obrazovanje i zdravstvo.


S obzirom na to da se gotovo svi predsjednički kandidati predstavljaju kao pravi Tuđmanovi nasljednici, pa čak i ‘lijevi’, Rada Borić je podsjetila kako je on borce za ljudska prava i neovisne novinare difamirao kao crvene, zelene i žute vragove.


»Tuđmanovi nasljednici i danas nastavljaju njegovu antidemokratsku tradiciju potkopavajući društvene temelje poput antifašizma i sekularizma, a on je autoritarni vođa od kojega se sve više nastoji proizvesti mit revizijom onoga što se zbilja dogodilo – legalizirana pljačka, podjela Bosne i Hercegovine i jedno autoritarno izolirano društvo«, naglasila je


Vesna Konigsknecht smatra da se nacionalizmom nastoji prikriti ono što stoji u temelju hrvatskog i svakog drugog kapitalističkog društva – podjela na klase s različitim i često suprotstavljenim interesima.


»Socijalistička Hrvatska nije bila idealna, ali je predstavljala bolje i pravednije društvo. Upravo te elemente, poput društvenog vlasništva, nastojimo vratiti«, rekla je.Na konferenciji su mladi predstavnici Radničke fronte razvili papir s preko 900 poduzeća koja su prošla lošu pretvorbu i privatizaciju.