Komemoracija

Kraus u Jasenovcu prozvao vlasti: ‘Dok se “za dom spremni” na zabrani, neće biti zajedničke komemoracije’

Boris Pavelić

Ništa se nije promijenilo od prošle godine. Radikalna desnica jača, prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu u nazočnosti državnih službenika i uz zaštitu policije. Dokad ministre policije i predsjedniče Vlade, upitao je KrausDok se ustaški pozdrav ne makne iz javne upotrebe, neće biti zajedničke komemoracije u spomen području Jasenovac, rekao je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pred više od dvije tisuće okupljenih na komemoraciji žrtvama ustaškog režima, koja je danas bez predstavnika vlasti održana u jasenovačkom memorijalu.


Podsjetivši da je ustaški logor Jasenovac “najmračnije i najsramotnije mjesto hrvatske povijesti”, Kraus se upitao zašto se ove godine četvrti put održava odvojena komemoracija.


– Ništa se nije promijenilo od prošle godine. Radikalna desnica jača, prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu u nazočnosti državnih službenika i uz zaštitu policije. Dokad ministre policije i predsjedniče Vlade, upitao je Kraus.
On je pozvao vlasti da poštuju hrvatske zakone koji zabranjuju ustaške znakove.


– Ako se slažemo da je NDH bila zločinačka tvorevina, onda moramo zabraniti njezine simbole. Ugledajte se na Njemačku, poručio je vlasti Kraus.