Usuret izborima u nHDZ-u

Kovač: Plenković bježi od odgovornosti ‘kao vrag od tamjana’

Hina

Foto  Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Čekam da se konačno dogovorimo o sučeljavanju, nikakvu informaciju nemam, javnost je zaslužila čuti što mi mislimo o budućnosti HDZ-a i Hrvatske", rekao je KovačZAGREB Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač prozvao je u srijedu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da bježi od odgovornosti za izborne neuspjehe “kao vrag od tamjana” te da je pod njegovim vodstvom “ubijen pobjednički duh u HDZ-u”.


Kovač je novinarima u zagrebačkom hotelu Westin izjavio da će Plenković zbog odgovornosti za poraze i “ubijanja pobjedničkog duha” morati snositi posljedice na unutarstranačkim izborima 15. ožujka te se požalio da ni treći dan službene izborne promidžbe u HDZ-u još uvijek nema dogovora o njihovu sučeljavanju.


“Čekam da se konačno dogovorimo o sučeljavanju, nikakvu informaciju nemam, javnost je zaslužila čuti što mi mislimo o budućnosti HDZ-a i Hrvatske”, rekao je Kovač.
Plenkovića je prozvao da je slagao gubitničku listu za Europski parlament i prisilio bivšu predsjednicu da promjeni svoju politiku. “On bježi od odgovornosti kao vrag od tamjana, ali od toga ne može pobjeći”, kazao je.


Glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, koji mu je predbacio da nedostatak vizije i karizme nadomješta agresijom i manipulacijama, Kovač je poručio da bi kao glavni tajnik trebao biti nepristran i osigurati tranasparentne i poštene izbore u HDZ-u, umjesto da drži stranu Plenkoviću.


Što prije Vijeće za nacionalnu sigurnost, vojsku na vrijeme na granice 


Vezano za vojsku na granicama, Kovač je rekao da se kao bivši ministar vanjskih poslova izborio da se promjeni nadzor državne granice i omogući vojsci da može na granici pomagati policiji.


Smatra da nacionalne države unutar EU-a sada moraju dokazati da znaju štititi svoje i vanjske granice EU-a, pri čemu najizloženije države moraju imati posebnu, pa i financijsku podršku za osiguravanje vanjskih granica.


Založio se da se što prije održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i da vojska na vrijeme dođe na granice.


‘SDP došao na moju poziciju’


Kovač je rekao da su Zoran Milanović i SDP bili protiv prijedloga tadašnje Vlade o omogućavanju da vojska pomaže policiji u zaštiti granica, pa mu je drago ako su evoulirali i došli na njegovu poziciju.


Upitan iznenađuje li ga dobar odnos između premijera Plenkovića i predsjednika Republike Milanovića odgovorio je kako oni moraju surađivati prema Ustavu.


“Da sam ja predsjednik Vlade i HDZ-a surađivao bih sa čovjekom koji je izabran od hrvatskog naroda za predsjednika”, rekao je Kovač.