Širenje koronavirusa

Opet srušen rekord! U Hrvatskoj danas 1.867 novozaraženih i još sedam preminulih. Pozitivan svaki četvrti testirani

P. N.

Foto Josip Regović PIXSELL

Foto Josip Regović PIXSELL

Capak kaže kako se Hrvatska prijavila za kupnju cjepiva putem natječaja koje provodi EU i da su "za prvu ruku" tražili cjepivo za 1.800.000 ljudiU posljednja 24 sata zabilježeno je 1.867 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8394. Među njima je 716 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata. Preminulo je 7 osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 31717 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 413 preminulo, ukupno se oporavilo 22910 osoba od toga 846 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 25889 osoba. Do danas je ukupno testirano 428 961 osoba, od toga 7313 u posljednja 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


ZBIRNE BROJKE
Grad Zagreb – 580


Splitsko-dalmatinska županija – 211


Osječko-baranjska županija – 131


Varaždinska županija – 105


Zagrebačka županija – 104


Primorsko-goranska županija – 102


Međimurska županija – 98


Vukovarsko-srijemska županija – 65


Karlovačka županija – 60


Krapinsko-zagorska županija – 58


Bjelovarsko-bilogorska županija – 49


Sisačko-moslavačka županija – 48


Istarska županija – 46


Šibensko-kninska županija – 38


Dubrovačko-neretvanska županija – 32


Ličko-senjska županija – 27


Zadarska županija – 21


Požeško-slavonska županija – 10


Brodsko-posavska županija – 55


NOVO! 17:08 S današnjih 116 novozaraženih te udvostručenim brojem ukupnih slučajeva u posljednjih sedam dana, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin situaciju s koronavirusom ocijenio je „zabrinjavajućom, alarmantnom, čak i opasnom“.


Na konferenciji za novinare u petak u varaždinskoj Općoj bolnici Vugrin je rekao da se još 6. listopada Varaždinska županija svrstavala među regije koje se najbolje bore protiv virusa.


„A samo dva i pol tjedna kasnije razni priznati instituti nas deklariraju kao regiju povišenog rizika i za povratnike u Njemačku određuju dvotjednu karantenu“, izjavio je Vugrin. Dodao je da se u posljednjih sedam dana broj osoba na bolničkom liječenju usedmerostručio.


Varaždinska županija od početka pandemije imala je 811 slučajeva zaraze.


“Posebno je zabrinjavajuće da je gotovo 50 posto u posljednjih sedam dana. Bili smo druga najbolja županija, a sada smo među četiri najgore s najvišom incidencijom u sedam dana na 100.000 stanovnika”, rekao je Vugrin.


U Općoj bolnici u Varaždinu liječe se 33 pacijenta, a dva su na respiratoru.


Ravnatelj te bolnice Nenad Kudelić rekao je kako mogu primiti još desetak bolesnika.


„Povećavamo kapacitet i za dodatnih 20 kreveta. Imamo 15 respiratora koji se mogu staviti u funkciju. Ako se nastavi povećanje, neće biti problem respiratori, nego zdravstveno osoblje“, istaknuo je.


Koronavirusom je zaraženo 30 zdravstvenih djelatnika, a 51 je u samoizolaciji.


Opća bolnica u Varaždinu ima 1800 zaposlenih.


„To nam je 4,5 posto, osam puta više u odnosu na zaraženost opće populacije, a tome treba dodati i ostala bolovanja“, rekao je Kudelić.


„Situaciju dodatno otežava činjenica da su veledrogerije prestale s isporukom lijekova”, istaknuo je i dodao da u bolnici još ima lijekova za sljedećih desetak dana te kako se nadaju da će se situacija s nestašicom lijekova uskoro riješiti.


Kudelić je najavio smanjeni opseg rada. Tako će se ukinuti određeni dijagnostičko-terapijski postupci, a određeni hladni zahvati će se odgoditi.


„Zbrinjavat će se akutni pacijenti, sva hitna stanja, onkološki pacijenti i djeca. Sve stalo po pitanju hladnog programa i ostalih specijalističko-konzilijarnih djelatnosti radit će prema mogućnostima. Privremeno se odgađaju i pratnje pri porodu“, objasnio je Kudelić.


NOVO! 16:30 Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije pozvao je vlasnike ugostiteljskih objekata da upozoravaju goste na obvezno nošenje maski prilikom ulaska u objekt i prilikom udaljavanja od stola, a sve građane da poštuju protuepidemijske mjere.


Stožer se odlučio reagirati jer prima informacije o sporadičnom nepoštovanju odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, ponajprije gostiju u ugostiteljskim objektima.


Stožer pritom ističe da je obveza vlasnika ugostiteljskog objekta upozoravati goste na poštovanje mjera protiv širenja covida-19.


“Ovim putem molimo građane da se pridržavaju donesenih odluka da bismo dodatno na najmanju moguću mjeru smanjili širenje covid-19 infekcije”, stoji u priopćenju uz napomenu da je to važno kako bi se izbjeglo uvođenje dodatnih strožih mjera i zatvaranje objekata.


U Ličko- senjskoj županiji 27 je novooboljelih i 164 aktivna slučaja, od kojih 141 u Gospiću.


NOVO! 15:30 U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 55 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Rekordna brojka zabilježena je u roku od 36 sati i očekuje se da će ovaj broj i dalje rasti, najavio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.


“U zadnjih tjedan-dva uspjevali smo pohvatiti izvore infekcije. Sada je to sve teže i teže. Cijela priča oko izvora infekcije dovodi do toga da se u velikom broju slučajeva ne može govoriti tko je izvor, barem ne odmah. Sada se dešavaju preopterećenja zdravstvenog sustava.”, rekao je Cvitković.


Dodaje da područje Brodsko-posavske županije i prema standardima Europskog centra za kontrolu bolesti, ispunjava kriterije da se stanje okarakterizira kao zabrinjavajuće.


Cvitković je ponovio apel javnosti da se ne skrivaju izvore zaraze, jer se gubi dragocjeno vrijeme. Svatovi, radna sredina, obiteljska okupljanja, različita slavlja i dalje su glavnina mikro žarišta zaraze, dodao je.


Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić potvrdio je da je od 55 novozaraženih, 19 pozitivnih osoba smješteno u toj bolnici, a jedna je na respiratoru. Pacijenti su u dobi od 30-tak do više od 90 godina.


Samardžić je potvrdio i da je 65 djelatnika bolnice odsutno s posla ili zbog zaraze koronavirusom ili samoizolacije.


Povećanje broja oboljelih potaklo je bolnicu za aktivaciju Covid II objekta kako bi do idućeg tjedna imali dodatnih 29 kreveta.


O pripremama dodatnih kapaciteta za smještaj oboljelih govorio je i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, izvijestivši da je na nivou pet slavonskih županija dogovoreno aktiviranje kapaciteta za regionalnu karantenu za oboljele u objektu Crvenog križa iz Orahovice.


U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 155 osoba pozitivno na koronavirus, a 678 osoba je u samoizolaciji.


NOVO! 15:23 S obzirom na pogoršanje epidemiološkog stanja, u osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti za smještaj zaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.


Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego izjavio je novinarima kako je glavni indikator pogoršanja epidemiološke slike povećanje broja pacijenata na respiratoru, kojih je u KBC-u trenutno devet.


Ističe kako je broj kreveta rezerviranih za pacijente oboljele od Covida-19 povećan tako što je zgrada Klinike za dermatologiju pretvorena u ambulantni dio Klinike za infektivne bolesti, a cijela zgrada Klinike za infektivne bolesti je pretvorena u covid stacionar, što je u ovome trenutku dovoljno.


Pripremaju se dodatni kapaciteti na dvije lokacije u KBC-u, od kojih je jedna već aktivirana, a radi se o dijelu Klinike za pedijatriju gdje smo pripremili poseban dio za oboljelu djecu. Za sada nismo imali situaciju da su djeca teže oboljevala, ali s obzirom da se radi o osjetljivoj poupulaciji moramo im posvetiti posebnu pozornost, rekao je Šego.


Druga lokacija je unutar zgrade Klinike za kirurgiju, gdje se kapaciteti mogu dodatno proširiti, a postoji i bivša zgrada Klinike za psihijatriju, koja se trenutno uređuje.


Sportske dvorane su zadnji kapacitet koji će se koristiti, a za to bi se morala dogoditi eskalacija na razini onoga što se događalo u Italiji, istaknuo je Šego.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite dožupan Petar Lagator izvijestio je da u osnovnim i srednjim školama u Županiji danas ima 49 zaraženih učenika i nastavnika te 581 osoba kojoj je određena samoizolacija.


Pronalaženje kontakata se prenosi na liječnike primarne zdravstvene zaštite


Novooboljelih ima i među korisnicima domova za starije i nemoćne osobe u županiji, a radi se o tri korisnika u Osijeku i jednom u Đakovu.


U pitanju su kontakti prethodno oboljelih osoba, dobro se osjećaju i na liječenju su u osječkom KBC-u, rekao je Lagator.


S obzirom da je u županiji u samoizolaciji više od 3000 osoba te da je epidemiološkim i drugim nadležnim službama sve teže nadzirati odgovornost i ponašanje ljudi u samoizolaciji, u Stožeru ističu kako se dio obveza za utvrđivanje i pronalaženje kontakata i određivanje mjera samoizolacije prenosi na liječnike primarne zdravstvene zaštite.


Tako će veći broj stručnih i odgovornih osoba raditi brže i kvalitetnije te pronalaziti sve postojeće kontakt osobe, napominje Lagator.


Smatra da bi Stožer eventualno mogao donijeti mjere o dodatnom ograničavanju broja osoba na okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru i dodatnom ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali očekuju da takvu odluku prije njih donese Nacionalni stožer.


Ako to ne bude u idućih tjedan dana, a ovakvo epidemiološko stanje postane svakodnevno, Stožer će biti pripravan donijeti sličnu odluku, poručio je Lagator.


NOVO! 14:57 Pripadnici Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske izgradili su u petak dodatni natkriveni prostor, odnosno komunikacijski tunel dužine šest metara između objekata u KB Dubrava, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH (MORH).


U izgradnji tunela bilo je angažirano 10 pripadnika Bojne za opću logističku potporu HV-a.


Spajanje objekata s ranije spojenim šatorskim smještajem omogućit će u zimskim i nepovoljnim meteorološkim uvjetima nesmetano kretanje bolničkog osoblja KB-a Dubrava u pružanju zdravstvenog zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.


„Od početka širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, pa i potresa u Zagrebu, Hrvatska vojska daje svoj doprinos. I u ovakvim situacijama, vojska je u stalnoj spremi i u svakom trenutku je spremna pomoći građanima, institucijama i lokalnoj zajednici. Hrvatska vojska kao dio Sustava domovinske sigurnosti daje veliki obol u pravovremenom odgovoru na navedenu krizu i hvala im još jednom na tome“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.


KB Dubrava jedan je od izabranih primarno respiracijsko-intenzivističkih centara u Hrvatskoj koji se oformio pojavom epidemije koronavirusa.


“Za potrebe liječenja COVID-19 bolesnika, uz pomoć HV-a, napravljene su potrebne značajne infrastrukturne preinake kojima je cilj omogućiti pružanje vrhunske zdravstvene zaštite uz ograničenje prijenosa ove bolesti”, ističu iz MORH-a.


Hrvatska vojska je još u ožujku u manje od 72 sata izgradila šatorsko naselje ispred KB Dubrava, koje ima  27 grijanih šatora s kapacitetom od 220 kreveta, koji su ujedno i povezani drvenim tunelima.


Pojavom epidemije Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva RH donijeli su odluku o formiranju četiri primarno respiracijsko-intenzivističkih centra u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu namijenjenih liječenju COVID-19 bolesnika. Klinička bolnica Dubrava je izabrana za jedan od primarano respiracijsko-intenzivističkih centara zbog stručnosti, opremljenosti i prometne povezanosti, navode iz MORH-a.


NOVO! 14:47 Zbog rasta broja novozaraženih u Istri i pogoršanja epidemiološke situacije u državi, istarski Stožer civilne zaštite u petak je preporučio odgodu svih međužupanijskih sportskih susreta i natjecanja radi smanjenja broja rizičnih kontakata.


Preporuka se odnosi na sve sportove u svim kategorijama.


Iz Stožera su priopćili da se sportski susreti i natjecanja koja se odigravaju među klubovima s područja županije mogu održavati uz rigorozno poštivanje epidemioloških mjera s minimalnim brojem gledatelja.


“Sportski klubovi se pozivaju da i sami skrbe o izloženosti članova klubova epidemiološki rizičnim situacijama i ne dozvole natjecanje sportašima za koje se sumnja na moguću infekciju”, poručio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.


Inače, u protekla 24 sata u Istri je potvrđeno novih 46 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 70 posto zaraženih studenti koji studiraju u Rijeci.


“Glavni izvor zaraze je jedan događaj u Rijeci gdje je više od 50 ljudi zaraženo u Klubu studenata, a bit će ih još i više. Na tom je događanju bilo 120 ljudi”, istaknuo je Kozlevac.


Građane je pozvao da se drže mjera te da druženja i događanja smanje na najmanju moguću mjeru.


NOVO! 14:24 – U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 58 novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


U četiri dana ukupno su uzeta 1.194 brisa, a još se čekaju rezultati za 778 uzoraka, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.


Od jučer je ozdravilo 47 osoba te da je trenutno 555 aktivnih slučajeva zaraze, a 1.544 osobe su u samoizolaciji.


„Kad je riječ o školskim ustanovama, situacija je epidemiološki stabilna. Ukupno je u 21 školi 39 pozitivnih učenika, a 636 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji je 21 razredni odjel, a svi imaju online nastavu i rade po modelu C. Pozitivno je i 12 djelatnika škola, a u samoizolaciji su 22”, kazao je Ferek Jambrek.


Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je da rad epidemiolozima otežava kašnjenje nalaza.


„Epidemija zahtijeva protuepidemijske mjere i jedino što u ovom slučaju možemo napraviti je izolacija i nadzor nad kontaktima. Ukoliko ne dobijemo nalaze, ne znamo tko su pozitivni, ne možemo pravovremeno izolirati kontakte i to nam pogoršava trenutnu epidemiološku situaciju”, rekla je Stanković Gjuretek.


Župan Željko Kolar na konferenciji za novinare zahvalio je zdravstvenim djelatnicima na nadprosječnom angažmanu, dodavši da je zbog kašnjenja nalaza kontaktirao ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.


„Ako je problem u nedostatku ljudstva, mi smo spremni iz našeg Zavoda dati ispomoć u ‘Fran Mihaljević’ ili u bilo koju drugu ustanovu gdje se vrše analize i testiranja, kako mi ne bi čekali rezultate po dva-tri dana ”, rekao je župan.


Dodao je da će se, ako se situacija do ponedjeljka ne popravi, prema Nacionalnom stožeru ići s prijedlogom još strožih mjera.


„Očigledno je da dio ljudi još uvijek nije shvatio ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Vrijeme da se zamislimo i da sagledamo širu situaciju, imamo li pravo biti neodgovorni”, kazao je Kolar.


NOVO! 13:45 – U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije je 211 novooboljelih od Covida-19, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ukupno je obrađeno 733 testova.


Među 211 novopozitivnih na Covid infekciju iz Splita ih je 93, Sinja 20, Trilja i Kaštela 12, Solina osam, Imotskog i Podstrane šest, Marine i Vrgorca pet, Hrvaca, Omiša i Podbablja četiri, po tri iz Makarske, Gradca, Vrlike, te Prološca, po dva iz Dicma, Jelse, Dugog Rata, a po jedan iz Starog Grada, Supetra, Trogira, Visa, Dugopolja, Klisa, Muća, Okruga, Otoka, Podgore, Postira, Segeta, Zmijavaca i Ciste Provo.


“Od ukupnog broja novooboljelih, 65 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 2030 osoba u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 47 pozitivnih osoba, dok je pet osoba na respiratoru”, priopćio je županijski Stožer.


NOVO! 13:10 – U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji registrirano je rekordnih 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćeno je na konferenciji za novinare koju je u petak u Čakovcu održao županijski Stožer civilne zaštite.


Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal kazala je da bilježe povećan broj testiranja, kojih je prošli dan bilo rekordnih 300, ali i rekordan broj pozitivnih ljudi.


Srećom je većina pozitivnih s blagim kliničkim slikama, a neki i bez ikakvih simptoma bolesti, ali su otkriveni kao kontakti dotad poznatih pacijenata, istaknula je.


U čakovečkoj bolnici je trenutno hospitalizirano 27 bolesnika, a jedna je osoba na respiratoru. Trenutno ima dovoljno lijekova, dovoljno je kreveta, a nema ni kadrovskih problema.


Kako bi se olakšao pristup pacijentima te ubrzao postupak uzimanja briseva, ulaz u Županijsku bolnicu Čakovec više nije kod Zavoda za hitnu medicinu, nego preko puta Doma zdravlja i označen je natpisom Trijaža, rečeno je.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec izvijestio je o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Međimurja.


Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kad je riječ o teško bolesnim korisnicima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga osoba koju on za to ovlasti.


Grupni sportovi moraju se odgodi do daljnjega, a odluka vrijedi iduća dva tjedna.


Grivec je uputio apel građanima da ne organiziraju okupljanja s više od 20 ljudi jer su upravo takva okupljanja jedan od najvećih izvora širenja koronavirusa.


NOVO! 13:05 – U Varaždinskoj županiji u posljednjih 24 sata je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je pet osoba hospitalizirano, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Testirano je 389 uzoraka.


Među 116 novooboljelih, 61 novi slučaj je bliski kontakt unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 55 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Još pet osoba je hospitalizirano.


Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 419. Na bolničkom liječenju s težom kliničkom slikom nalaze se 32 osobe, a dvije od njih su na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 386 osoba.


Od početka pandemije Varaždinska županija ima evidentirano 811 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga samo u posljednjih 7 dana evidentirano je 386 slučajeva, navode iz županijskog Stožera CZ.


NOVO! 13:00 – U posljednja 24 sata u Ličko senjskoj županiji je 27 novooboljelih od Covida-19, dvije osobe su umrle, a trenutno je 164 aktivnih slučaja, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.


Od 27 novooboljelih 16 ih je iz Gospića – i to četiri iz tamošnjeg Doma za starije i nemoćne osobe. U Otočcu su tri novooboljele osobe, te po jedna u Novalji, Senju, Karlobagu i Perušiću.


Od dvije umrle osobe jedna je u dobi od 73 godine iz Doma za starije i nemoćne , a umrla je u gospićkoj bolnici. Druga je iz Otočca od 79 godina i umrla je u bolnici u Ogulinu. Da je bila pozitivna na koronavirus utvrđeno je posmrtnom analizom brisa.


U Gospiću je trenutno 141 aktivni slučaj, od kojih je 79 u Domu za starije i nemoćne, u Otočac ih je devet, u Korenici i Perušiću tri, u Senju dva i u Brinju, Udbini i Karlobagu po jedan.


Pod mjerom samoizolacije je 515 osoba, a isu utvrđena kršenja izrečenih mjera.


Od početka pandemije ukupno je u Ličko senjskoj županiji oboljelo 424 osoba od Covida-19, od kojih je 245 osoba izliječeno, a 15 osoba je umrlo.


NOVO! 12:01 – Novih 49 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Bjelovarsko-bilogorska županija, a kao novo žarište spominje se privatni dom za starije na području Garešnice s 12 zaraženih korisnika.


Među novozaraženima je 12 korisnika privatnog doma za starije osobe na području grada Garešnice.


U samoizolaciji je 1013 osoba s područja županije.


NOVO! 11:46 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 38 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije, 30 korisnika i jedna djelatnica Cvjetnog doma u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Bilicama te po jedna osoba s prebivalištem u Šibeniku, Skradinu i Drnišu.


Trenutno je 114 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. 10 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.


NOVO! 11:36 – U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježan je rekordni 131 slučaj zaraze koronavirusoma, a od posljedica zaraze u osječkom KBC-u umrla je 61-godišnjakinja, izvijestio je u petak županijski stožer Civilne zaštite.


U respiracijskom centru KBC-a umrla je 61-godišnja pacijentica iz Strizivojne, koja je uz covid-19 imala i druga teža oboljenja.


NOVO! 10:42 – Nova 104 slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo.


U županiji je trenutno 1028 aktivnih slučaja zaraze, dosad je umrlo ukupno 26 osoba, a oporavilo ih se 16, ukupno 769.


Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirane su 1823 osobe kojima je potvrđena zaraza koronavirusom.


NOVO! 10:38 – Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 13 osoba izliječeno, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 13 osoba, a u samoizolaciji je 629 osoba. Od jučer je obrađen 161 uzorak, a od početka pandemije njih ukupno 17.745.


NOVO! 10:04 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 60 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku.  U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 848  osoba. U samoizolaciji se nalazi 516 osoba.


U OB Karlovac je hospitalizirano 44 COVID pozitivna pacijenta, 2 osobe su na respiratoru, 3 novoprimljene, 1 puštena na kućno liječenje, a jedna osoba je preminula. U OB Ogulin na Covid odjelu leži 12 pacijenata.


NOVO! 9:54 – Na području Zadarske županije 21 je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o 15 ženskih i 6 muških osoba sa područja Zadra(8), Biograda(3), Benkovca(2), Bibinja(1), Poličnika(1), Povljane(2), Sukošana(1), Sv.Filipa i Jakova(2) i Škabrnje(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 197 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 513 osoba.


NOVO! 9:49 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 251 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 46 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (27), Zagreb (3), Slavonija (2), Sisačko-moslavačka (1)), 6 osoba dolazi iz mjera samoizolacije. Za 7 osoba je u tijeku epidemiološka obrada. Među njima su i 3 pacijenta Opće bolnice Pula, koji su prebačeni na Odjel za infektologiju, prostor je dekontaminiran. U tijeku je epidemiološka procjena djelatnika Opće bolnice Pula.


NOVO! 9:31 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 65 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, 8 iz Vukovara, 6 iz Novih Jankovaca, 4 iz Starih Jankovaca, 3 iz Prkovaca, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tovarnika, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Drenovaca, 1 iz Ilače, 1 iz Komletinaca, 1 iz Otoka, 1 iz Rokovaca, 1 iz Retkovaca, 1 iz Slakovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Vođinaca i 10 sa boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.


NOVO! 9:22 – Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je četrdeset i osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o petnaest osoba s područja grada Kutine, jedanaest osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja općine Velika Ludina, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije osobe s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves i jednoj osobi s područja općine Lekenik.


NOVO! 9:14Primorsko – goranska županija ima 102 nova slučaja. Više čitajte OVDJE.


NOVO! 8:42 –Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 102 slučaja zaraze koronavirusom, 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba, a ukupno je testirano 11356 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 159 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih.


NOVO! 8:11 – Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar potvrdio je u petak za Hinu da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno 580 slučajeva zaraze koronavirusom.


“To je naša epidemiološka brojka, to su svi oni koji imaju prebivalište ili privremeno ili trajno boravište u Zagrebu, brojke s Nacionalnog stožera Civilne zaštite vjerojatno će za Zagreb biti manje, jer oni broje samo one koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu”, rekao je Šostar.


Detaljnije o epidemiološkoj situaciji u Zagrebu izvijestit će zagrebački Stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za novinare.


NOVO! 6:11Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a sinoć je u emisiji “Otvoreno” rekao da će se napraviti sve da ne dođe do novog “lockdowna”, budući nas je onaj proljetni stajao 22 milijarde eura.


Istaknuo je i kako se Hrvatska prijavila za kupnju cjepiva putem natječaja koje provodi EU i da su “za prvu ruku” tražili cjepivo za 1.800.000 ljudi, što bi obuhvatilo najveće rizične skupine i zdravstvene djelatnike.


On smatra kako će broj zaraženih danas biti još malo viši nego u četvrtak.


“Nadamo se da će se uskoro vidjeti rezultati mjera koje smo donijeli prošli tjedan. U suprotnom ćemo ići na druge opcije koje postoje”, rekao je.