Slučaj suca Krešimira Ožanića

Kontrec: Pokažu li se Duhačekove tvrdnje točnima radi se o kršenju Kodeksa sudačke etike

Hina

snimio Sanjin Strukić / PIXSELL

snimio Sanjin Strukić / PIXSELL

O samom slučaju protiv novinara Duhačeka Kontrec nije želio govoriti jer se radi o predmetu koji je u tijeku, a Kodeks sudačke etike zabranjuje sucima komentiranje predmeta koji su u tijeku.ZAGREB – Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec u srijedu je ustvrdio da bi, pokažu li se istinitima tvrdnje novinara Gordana Duhačeka da mu je sudac prije ročišta došao pred ćeliju i tražio da prizna nedjelo, riječ bila o nedopustivom ponašanju suprotnom Kodeksu sudačke etike.


“Ako bi se potvrdila točnost navoda novinara da mu je sudac došao u pritvor te pri tom iznosio svoje ocjene što će u nastavku učiniti, takvo ponašanje je neprimjerno, nedopustivo, protivno je Kodeksu sudačke etike i nanosi štetu ugledu sudačke dužnosti.


No, potrebno je prije svega utvrditi sve relevantne činjenice kako bi se takva ocjena mogla dati”, kazao je Kontrec u izjavi Hini.
Kontrec smatra i da je za utvrđivanje svih relevantnih činjenica dobro da je “predsjednica nadležnog suda zatražila detaljno izvješće”.


O samom slučaju protiv novinara Duhačeka Kontrec nije želio govoriti jer se radi o predmetu koji je u tijeku, a Kodeks sudačke etike zabranjuje sucima komentiranje predmeta koji su u tijeku.


Duhaček je za portal Index s kojim surađuje opisao dan koji je nakon uhićenja na zagrebačkom aerodromu proveo u zatvoru. Tvrdi da mu je sudac prekršajnog suda Krešimir Ožanić prije ročišta došao pred ćeliju i pod prijetnjom 30-dnevnog zatvaranja tražio da prizna nedjelo. Navodno mu je rekao ga smatra krivim i to ne samo zbog uvredljive poruke na račun policije nego i za prepjev pjesme “Vila Velebita” zbog čega tek čeka presudu.